Ajax klaar in Europa League na volgend spektakelstuk tegen Marseille

Voor Ajax is het doek gevallen in de Europa League. Met twee penalty's, een omhaal, een rode kaart en een late beslissing stond ook de tweede ontmoeting met Olympique Marseille garant voor spektakel. Omdat Marseille zich na het laatste fluitsignaal aan de goede kant van de score bevond, is een ticket voor de play-offs voor de Conference League het hoogst haalbare voor Ajax (4-3).

Olympique Marseille
4 - 3
Ajax
Ajax

Het heenduel tussen Ajax en Olympique Marseille (3-3) in de Johan Cruijff Arena bood genoeg gespreksstof. De onvoorstelbare ruimtes, het half dozijn aan doelpunten en niet op de laatste plaats het boeiende scoreverloop. Een flipperkastwedstrijd, voor de neutrale toeschouwer heerlijk om naar te kijken. En ook met het resultaat konden beide clubs uiteindelijk leven.

Tijdens de return in Stade Vélodrome waren een heleboel dingen anders. Aan beide zijden een nieuwe trainer, om mee te beginnen. Maar ook andere namen en andere verhoudingen. Toch was niet alles anders in vergelijking met die spraakmakende avond in september. Dat er tijdens de eerdere ontmoeting in Amsterdam van alles en nog wat gebeurde, bleek in ieder geval niet op toeval te berusten. In Marseille borduurden beide clubs vrolijk voort op de wedstrijd van twee maanden terug.

Wat in het oog sprong, was dat het Ajax van John van 't Schip over een flinke portie veerkracht beschikt. Binnen een half uur kwam Marseille twee keer op voorsprong, waarvan de eerste keer na een goedkope penalty, maar twee keer had Brian Brobbey een vliegensvlug antwoord. De 21-jarige aanvaller kreeg de laatste maanden bakken met kritiek, omdat zijn afronding met enige regelmaat te wensen overlaat. Hoe anders was dat in Marseille, waar Brobbey nog voor rust twee keer het hoofd koel hield (2-2).

Berghuis verliest zich
Dat bleek niet weggelegd voor Steven Berghuis, bij beide doelpunten van Brobbey nog de aangever. Een onbezonnen actie aan de zijlijn en een daaropvolgende interventie van de VAR leverde de aanvaller na iets meer dan een uur een rode kaart op. Het slachtoffer, Joaquín Correa, moest zich een aantal minuten later laten vervangen. Het filmische hoogtepunt van de wedstrijd had zich op dat moment al afgespeeld.

Steven Berghuis kreeg rood voor deze tackle op Joaquín Correa.

Dat was door toedoen van Pierre-Emerick Aubameyang. Voor de 34-jarige aanvaller beginnen de voetbaljaren inmiddels te tellen, maar Aubameyang kan ook in de herfst van zijn carrière nog een beroep doen op zijn acrobatiek. Een handvol minuten na rust draaide de routinier zijn rug naar het doel van Diant Ramaj en maakte hij een sprong in de lucht. Een fantastische omhaal, die de keeper van Ajax volstrekt kansloos liet (3-2).

Dure fout Ramaj
Met tien man terugkomen van een achterstand lijkt onbegonnen werk, maar gek genoeg bracht de numerieke minderheid Ajax juist tot leven. De rek bleek er nog niet uit bij de Amsterdammers. De gelijkmaker kwam tien minuten voor tijd op naam van Chuba Akpom, die zijn naam als supersub – tegen wil en dank – opnieuw eer aandeed (3-3). Toch zou het nog misgaan. Dat was te wijten aan Ramaj, die een mislukte voorzet losliet, vervolgens Ismaïla Sarr aantikte en daarmee een penalty veroorzaakte. In de derde minuut van de blessuretijd velde Aubameyang het vonnis (4-3).

Door de nederlaag in Marseille is de Europa League na het thuisduel met AEK Athene definitief een gesloten boek. Lukt het Ajax om de thuiswedstrijd met de Griekse topclub winnend af te sluiten, dan sluiten de Amsterdammers na de jaarwisseling aan in de play-offs voor de Conference League.