Ajax kampioen na eenvoudige overwinning op Willem II

Ajax heeft voor de 32ste keer in zijn historie de landstitel gepakt. De ploeg van trainer Frank de Boer won thuis met 5-0 van Willem II, dat door de nederlaag definitief degradeert uit de Eredivisie.

Ajax wist voorafgaand aan de wedstrijd al dat een zege voldoende zou zijn voor het kampioenschap en begon uitstekend aan het duel. In de vierde minuut waren Kolbeinn Sigthórsson en Christian Eriksen al dicht bij de openingstreffer; laatstgenoemde schoot rakelings naast.

Kort daarna was Sigthórsson op aangeven van Daley Blind opnieuw dicht bij 1-0, maar in de twaalfde minuut was het alsnog raak. Een voorzet van Ryan Babel vanaf de rechterkant belandde via de schouder van Sigthórsson achter Willem II-doelman David Meul (foto onder). Een klein kwartier later was de wedstrijd al in het voordeel van de Amsterdammers beslist. Dit keer verdween een voorzet van Eriksen in één keer achter Meul, Siem de Jong leek hem net te missen.

De bezoekers kregen wel mogelijkheden in De Arena. Zo kopte Jordens Peters naast uit een hoekschop en hield Ajax-doelman Kenneth Vermeer een vrije trap van Marc Höcher uit het doel. De thuisclub kwam echter nooit echt in de problemen en speelde de wedstrijd eenvoudig uit.

In de tweede helft gunde De Boer ook Christian Poulsen speeltijd; de Deense routinier verving zijn landgenoot Lasse Schöne. Ajax bleef kansen creëren, maar had het vizier aanvankelijk niet op scherp staan in de kampioenswedstrijd. Sigthórsson liet na zijn tweede van de middag te maken, maar dat was zonder gevolgen.

De eindstand was echter nog niet bereikt, want in de 68ste minuut maakte Viktor Fischer de derde Ajax-treffer van de middag. Na opnieuw een mooie voorzet van Babel kon hij van dicht bij eenvoudig scoren. Ook Danny Hoesen (voor Sigthórsson) en Derk Boerrigter (voor Fischer) werden nog speeltijd gegund. Siem de Jong maakte uit een corner op curieuze wijze 4-0 en Hoesen tikte de vijfde binnen, waarna het feest om de landstitel kon losbarsten in Amsterdam.

Door de overwinning heeft Ajax nu 73 punten uit 33 wedstrijden, waardoor de concurrentie niet meer langszij kan komen. Willem II blijft op twintig punten staan en degradeert daardoor naar de Jupiler League. De Tilburgers kunnen nummer zeventien VVV-Venlo niet meer passeren.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.