Landstitel én degradatie in het geding bij Ajax-Willem II

In de aanloop naar de 33ste speelronde in de Eredivisie duikt Voetbal International als vanouds in de statistieken. Zondagmiddag staan Ajax en Willem II tegenover elkaar in de Amsterdam Arena.

Landstitel én degradatie in het geding bij Ajax-Willem II

AJAX - WILLEM II

Ajax kan bij winst op Willem II de 32ste landstitel in de clubhistorie veroveren. De Amsterdammers hebben zelfs aan één punt genoeg wanneer concurrenten PSV en Feyenoord verzuimen te winnen.

Deze wedstrijd heeft een uniek karakter: het gebeurde namelijk nog nooit dat de kampioenswedstrijd ook gelijk de degradatiewedstrijd is. Willem II degradeert bij een overwinning van Ajax maar ook als VVV-Venlo, de nummer zeventien op de ranglijst, een punt pakt thuis tegen FC Groningen.

Frank de Boer kan in zijn eerste drie seizoenen als trainer van Ajax landskampioen worden. Guus Hiddink ging hem voor, de Achterhoeker pakte in zijn eerste drie seizoenen bij PSV de titel (1987-89).

Ajax verloor zijn laatste thuiswedstrijd vorig jaar op 3 november (Vitesse 0-2). Sindsdien zijn de Amsterdammers tien thuisduels ongeslagen in de Eredivisie (W7, G3).

Ajax heeft een reeks van twaalf duels op rij zonder nederlaag (W9, G3). Geen enkele andere club presteerde dat dit seizoen.

Willem II scherpte zijn eigen record aan door weer een uitduel te verliezen in de de vorige speelronde (Vitesse 3-1). De Tilburgers zijn nu 44 (!) uitduels zonder overwinning in de Eredivisie.

Willem II verloor vier uitduels op rij in de Eredivisie (PEC Zwolle 2-0, NAC Breda 4-0, Heerenveen 3-2 en Vitesse 3-1).

Ajax maakte dit seizoen al 26 keer de openingstreffer in een wedstrijd, het meeste van alle Eredivisieclubs.

Ajax gebruikte de meeste spelers dit seizoen, Ruben Ligeon was de 33ste speler die coach Frank de Boer gebruikte.

Dit duel stond 37 keer eerder op het programma. Willem II won nog nooit in Amsterdam. Tegenover 33 winstpartijen voor Ajax en vier gelijke spelen.

Opvallend in de laatste elf confrontaties tussen Ajax en Willem II wisten de Tilburgers maar één keer te scoren. Frank Demouge (nu Roda JC) was de enige die wist te scoren in de ArenA (16 maart 2008 Ajax-Willem 4-1).

Willem II was één keer eerder tegenstander van Ajax in een kampioenswedstrijd. Op 28 april 1996 versloeg Ajax de Tilburgers met 5-1 (met onder meer een hattrick van Finidi George). Het was toen het laatste duel in de Meer en de derde titel voor Louis van Gaal op rij. <br /><br /> NOOT: Alle stats hebben betrekking op reguliere Eredivisiewedstrijden

Samenstelling: Willem van Beeren, Ramon Min en Jasper Steppé
Klik hier voor de actuele stand in de Eredivisie.

Bekijk hier al onze video's