Ajax hoopt in Warschau dramatische uitreeks te beëindigen

Reacties

De Nederlandse ploegen in de Europa League weten vanavond of ze zich plaatsen voor de achtste finale. Voetbal International blikt vooruit en brengt ter voorbeschouwing op het duel van Ajax bij Legia Warschau een aantal opvallende feiten.

Ajax hoopt in Warschau dramatische uitreeks te beëindigen

• Door de 1-0 zege in de Amsterdam Arena van vorige week heeft Ajax op papier een goede uitgangspositie voor de return. Van de acht eerdere keren dat de Amsterdammers de heenwedstrijd in Europees verband thuis met 1-0 wonnen, gingen ze echter slechts vier keer door naar de volgende ronde.

● Dat Legia Warschau dit seizoen thuis nog ongeslagen is in Europa, maakt de uitdaging voor Ajax een stuk groter. De Polen begonnen in eigen huis met een gelijkspel en wonnen vervolgens vijf keer op rij. Onder meer Celtic (4-1) en Trabzonspor (2-0) werden door Legia aan de zegekar gebonden. Voordeel van Ajax is dat Legia door een straf van de UEFA dit keer niet kan rekenen op de steun van de fanatieke aanhang.

• Ajax wacht juist al elf Europese uitduels (G3, V8) op een overwinning. De Amsterdammers zegevierden in het seizoen 2011/12 voor het laatst op vreemde bodem in Europa, toen met 2-1 werd gewonnen bij Manchester United. Van het basisteam dat destijds zegevierde op Old Trafford is slechts rechtsback Ricardo van Rhijn over. Invallers Thulani Serero en Davy Klaassen zijn eveneens nog actief in Amsterdam.

• Samen met Celtic heeft Legia dit seizoen de meeste Europese wedstrijden gespeeld. Het duel met Ajax is voor de ploeg van trainer Henning Berg alweer de twaalfde Europese pot van deze jaargang.

• Legia heeft in 2015 nog geen wedstrijd gewonnen. De koploper van de Poolse competitie speelde dit kalenderjaar twee keer gelijk en verloor twee wedstrijden. Ook het laatste duel in 2014 leverde geen overwinning op (3-1 verlies bij Górnik Leczna), waardoor de ploeg van Berg al vijf competitieve wedstrijden op rij geen zege pakte.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.