Ajax heeft in kansenfestival geen kind aan ADO

Ajax heeft het thuisduel met ADO Den Haag kinderlijk eenvoudig omgezet in een overwinning: 3-0. Hakim Ziyech en Lasse Schöne toonden tegen de Hagenaars, die ontsnapten aan een flinke nederlaag, hun belang voor de Amsterdammers en Kasper Dolberg maakte een einde aan een doelpuntloze serie.

In de beginfase van het duel in Amsterdam waren alle ogen gericht op Justin Kluivert. De zeventienjarige aanvaller mocht voor het eerst in de basis starten en wilde ogenschijnlijk van de gelegenheid gebruik maken om zich aan coach Peter Bosz te tonen. Al in de tweede minuut riep De Arena om een strafschop toen Kluivert in de rug werd gelopen Danny Bakker. Een minuut later bood de vleugelaanvaller, die tegenstander Trevor David het leven zuur maakte, Dolberg de eerste kans van de wedstrijd.

Ziyech
Na de spectaculaire openingsfase, waarin Ruben Schaken bij een grote kans over schoot, was het in de elfde minuut wel raak. Na een steekbal van Dolberg mocht Ziyech vogelvrij op het doel van Ernestas Setkus af. Koeltjes tekende Ziyech voor zijn achtste competitietreffer, waarvan zes in dienst van Ajax.

Vervolgens ontstond er een kansenregen voor Ajax, maar raakte Dolberg de paal, schoot Amin Younes naast en trof Nick Viergever met een kopbal de lat. Het bleken de inleidende beschietingen van de 2-0, want in de 34ste minuut sloeg Ajax wel toe. Vanaf zo'n 25 meter schoot Schöne een vrije trap raak, waardoor de Deen nu in alle drie de wedstrijden na de winterstop gescoord heeft.

Lasse Schöne viert de 2-0, alweer de veertiende treffer uit een standaardsituatie.

In de tweede helft was het opnieuw Schaken die bij een van de spaarzame ADO-aanvallen gevaarlijk werd, maar wederom liet hij na zijn vierhonderdste competitieduel in Nederland op te luisteren met een treffer.

Kort na de uitbraak van ADO raakte Ajax voor een derde keer het aluminium. Een spectaculaire omhaal van Dolberg spatte uiteen op de lat. Uiteindelijk zou de spits alsnog zijn beloning krijgen in de 76ste minuut. Bij een corner kon hij de bal in het doel  lopen na verlengen van Davy Klaassen, waardoor hij een einde maakte aan 641 doelpuntloze minuten in alle competities. In de slotfase bleef het bij 3-0, waardoor Ajax-goalie André Onana voor de elfde keer de nul hield in zijn achttien Eredivisie-duels van dit seizoen.

Feyenoord
Ajax heeft daardoor alle duels na de winterstop nog gewonnen en verkleinde het gat met koploper Feyenoord in ieder geval voor even naar twee punten. De Rotterdammers ontvangen zondagmiddag NEC nog.

Bij ADO is de stemming heel anders. Hoewel er deze week goed nieuws was omdat eigenaar Hui Wang, die aanwezig was in Amsterdam bij de wedstrijd, twee miljoen overmaakte is er nog steeds sprake van een sportieve crisis. Ook het derde duel van 2017 werd verloren, waardoor liefst zeven van de laatste acht competitieduels een nederlaag opleverden. ADO staat nog steeds maar vier punten boven hekkensluiter Go Ahead Eagles.