Ajax aast tegen 'hard' ADO op beste start sinds 2007

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijd in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Telkens staan we stil bij acht feiten. Ajax vervolgt de titelrace met een thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag.

Ajax aast tegen 'hard' ADO op beste start sinds 2007
Speelronde: 20
Aftrap: zondag 29 januari, 14.30 uur.
Scheidsrechter: Bas Nijhuis

• Ajax en ADO Den Haag zijn heel anders aan 2017 begonnen. De Amsterdammers boekten twee zeges en bleven zo Feyenoord onder druk zetten, waar de residentieclub juist twee keer verloor en in de degradatiezone vertoeft.

• Op basis van de historie is Ajax huizenhoog favoriet in De Arena. ADO Den Haag won in het verleden slechts drie van de 42 duels in Amsterdam, waar de thuisploeg tot 33 overwinningen kwam. De laatste zege van ADO dateert uit het seizoen 2010/11. Dankzij een goal van Wesley Verhoek werd het 0-1.

• Ajax is dit seizoen dodelijk bij dodespelmomenten. De Amsterdammers sloegen al dertien keer toe uit een standaardsituatie, meer dan welke club ook in de Eredivisie. Afgelopen week bracht een fraai schot van Lasse Schöne de beslissing in de uitwedstrijd tegen FC Utrecht, na een afgeslagen vrije trap. De andere kant van de medaille is dat Ajax al zeven tegengoals uit dodespelmomenten kreeg, veel meer dan PSV en Feyenoord.

• Ajax is op basis van de laatste vijftien speelrondes samen met Feyenoord de best presterende ploeg in de Eredivisie met 36 punten. Het doelsaldo van de Rotterdammers is wel beter. ADO Den Haag pakte in die periode juist de minste punten: zeven.

In Den Haag eindigde ADO - Ajax in 0-2 door treffers van Davy Klaassen en Bertrand Traoré.
In Den Haag eindigde ADO - Ajax in 0-2 door treffers van Davy Klaassen en Bertrand Traoré.

• André Onana aast op zijn tiende clean sheet in zijn achttiende volledige Eredivisie-wedstrijd voor Ajax. Alleen Jasper Cillessen (zeventien duels) had daar minder wedstrijden voor nodig.

• Voor het eerst sinds 2007 kan Ajax de eerste drie competitiewedstrijden in een kalenderjaar winnen. Destijds rekenden de Amsterdammers af met FC Utrecht, FC Groningen en Feyenoord.

• ADO Den Haag maakte na negentien speelrondes de meeste overtredingen in de Eredivisie, liefst 280. De residentieclub 'pakte' ook de meeste gele kaarten, 49.

• Tot nu toe werkte Ruben Schaken 399 competitiewedstrijden af in Nederland. Een jubileum lonkt dus voor de voormalig speler van onder meer Feyenoord.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.