Ajax heeft door zege op ADO nog één punt nodig voor titel

Reacties

Ajax is ondanks een 3-2 zege op ADO Den Haag nog geen kampioen. De Amsterdammers zagen Feyenoord het gat door een zege bij PSV (0-2) op zes punten houden. Zodoende kan Ajax pas op zondag 27 april - volgende week staat de bekerfinale tegen PEC Zwolle op het programma - kampioen worden door minimaal een punt te pakken bij Heracles Almelo. De titel is officieus al wel binnen.

Ajax heeft door zege op ADO nog één punt nodig voor titel

Ajax wist wat het moest doen om vandaag al het vierde kampioenschap op rij, de 33ste in totaal, in de wacht te slepen. Als de Amsterdammers meer punten aan deze speelronde over zouden houden dan Feyenoord, was de titel een feit geweest. Zover kwam het niet, al ging Ajax in de eerste helft vol overgave op zoek naar de openingstreffer.

Vooral Bojan Krkic was diverse keren dicht in de buurt van een goal. Maar het ontbrak de Barcelona-huurling aan precisie in de afronding of hij vond ADO-goalie Gino Coutinho op zijn weg. Ook kopballen van Joël Veltman (over) en Davy Klaassen (foto boven, redding Coutinho) brachten het Amsterdamse publiek niet tot juichen.

Dat gebeurde na 35 minuten wél. Uitgerekend gelegenheidsaanvoerder Christian Poulsen – bij afwezigheid van de geblesseerden Siem de Jong en Niklas Moisander en de geschorste Daley Blind – opende met zijn eerste goal voor Ajax de score. De Deen kopte door bij een vrije trap van Lasse Schöne en werd zo al de twintigste (!) doelpuntenmaker van Ajax dit seizoen.

Twee van de Ajax-doelpuntenmakers: Christian Poulsen en Davy Klaassen. Zij vieren hier de openingsgoal van Poulsen.
Twee van de Ajax-doelpuntenmakers: Christian Poulsen en Davy Klaassen. Zij vieren hier de openingsgoal van Poulsen.

Waar Ajax voorzichtig aan een titel ging denken, profiteerde ADO binnen een minuut van onoplettendheid van de thuisploeg. Stefano Denswil schoot de bal knullig in eigen doel, waar hij eenvoudig de bal naast het doel had kunnen schieten. De verdediger liet zijn doelman Jasper Cillessen verbouwereerd achter. Het publiek was ook de openingsgoal nog aan het vieren.

In de tweede helft had Ajax het overwicht, maar hield ADO lang stand. Uiteindelijk bleek een goede combinatie tussen de weer van blessureleed herstelde Thulani Serero en Klaassen de beslissing. Klaassen (foto boven) schoot de bal hard in de korte hoek en dit keer was Coutinho wel verslagen. Serero vergrootte in de slotfase op aangeven van Poulsen de feestvreugde door 3-1 te maken. De klutsgoal van Tom Beugelsdijk, die de bal toucheerde na een kopbal van Michiel Kramer, kon Ajax niet meer in paniek brengen. Het bleef bij 3-2.

Fraser
Zodoende verloor Henk Fraser in zijn tiende duel bij ADO voor het éérst. Door de goede reeks van negen duels zonder nederlaag is ADO nog wel de nummer twaalf. De voorsprong op RKC Waalwijk, de nummer zestien, is zes punten. Handhaving zonder play-offs is voor ADO dus al zo goed als zeker.

Ajax krijgt behalve het uitduel met Heracles, als de KNVB-beker mogelijk is veroverd, op de slotdag nog het tegen degradatie vechtende NEC op bezoek. Als Ajax uit de komende twee duels één punt pakt, wordt het kampioenschap een feit. Een titel is voor Feyenoord alleen op papier nog mogelijk. De Rotterdammers treffen nog SC Cambuur (thuis) en AZ (uit).

De kampioensschaal kan weer de koffer in. Pas op 27 april kan de trofee weer uitgepakt worden.
De kampioensschaal kan weer de koffer in. Pas op 27 april kan de trofee weer uitgepakt worden.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.