Ajax en Feyenoord in zeldzaam goede vorm naar Klassiekers

Reacties

Ajax en Feyenoord pakten allebei 25 punten in de eerste tien duels dit seizoen in de Eredivisie, waarmee de twee aartsrivalen gecombineerd voor de op één na beste competitiestart deze eeuw zorgen. De Rotterdammers begonnen sinds 2000 sowieso nooit beter dan deze huidige jaargang.

Ajax en Feyenoord in zeldzaam goede vorm naar Klassiekers

In het seizoen 2000/01 startte Feyenoord ook met 25 punten in de eerste tien wedstrijden. De jaren die daarop volgden, werd dit puntenaantal nooit meer gehaald bij de competitiestart. Met als dieptepunt het dramatische begin in 2010 toen de teller na tien duels pas op acht punten stond. Nu heeft de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst liefst zeventien punten meer dan vijf jaar geleden en wordt in Rotterdam weer gesproken over het eerste kampioenschap sinds 1999.

Feyenoord heeft in Ajax een geduchte concurrent. In de eerste tien duels pakte de ploeg van trainer Frank de Boer ook 25 punten, maar vanwege een beter doelsaldo (+19 om +12) blijven de Amsterdammers hun aartsrivaal voor. Deze eeuw startte Ajax slechts twee keer beter; in 2002 stond de teller na tien wedstrijden op 26 punten, terwijl vier jaar later liefst 27 punten werden behaald in de eerste tien duels. Die uitstekende start bleek uiteindelijk weinig waard, want PSV kroonde zich beide keren tot kampioen.

Ajax en Feyenoord hebben na tien wedstrijden samen vijftig punten en dat kwam deze eeuw nog niet eerder voor. Wel sprokkelden Ajax en PSV (seizoen 2002/03) en FC Twente en PSV (2009/10) eerder samen vijftig punten bij elkaar. Slechts één keer lieten de nummer één en twee van de Eredivisie gezamelijk minder punten liggen bij de start van de competitie. Dat was in het seizoen 2006/07 toen Ajax na tien duels koploper was met 27 punten en PSV er slechts twee minder had.

Woensdag ontmoeten Feyenoord en Ajax elkaar in de derde ronde van het KNVB-bekertoernooi, terwijl beide clubs op 8 november opnieuw tegenover elkaar staan in De Kuip. De laatste keer dat beide aartsrivalen als nummer één en twee tegenover elkaar stonden was op 11 november 2007. Toen hadden beide clubs 24 punten na tien duels en eindigde De Klassieker in 2-2. Van Bronckhorst nam destijds het openingsdoelpunt voor zijn rekening, terwijl John Heitinga bij de bezoekers een basisplaats had. Ook na elf wedstrijden voerden Ajax en Feyenoord toen de Eredivisie aan.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.