Veerkrachtig Ajax krijgt Vitesse op de knieën in Arnhem

Dankzij een sterke slotfase heeft Ajax voor het eerst sinds drie jaar tijd weer een competitiewedstrijd gewonnen op bezoek bij Vitesse. Dankzij die 3-1 zege lieten de Arnhemmers voor het eerst dit seizoen punten liggen in eigen huis.

Aanvankelijk was er nog weinig aanleiding om de eerste zege van Ajax in Arnhem sinds 6 mei 2012 (3-2) te verwachten. Hoewel coach Frank de Boer voorafgaand aan de uitwedstrijd zei niet bang te zijn voor Vitesse, boezemde de sterke openingsfase van de ploeg van de op de tribune toekijkende Peter Bosz wel degelijk angst in. De koploper van de Eredivisie kwam nauwelijks onder de druk uit en zag Denys Oliynyk van dichtbij op Jasper Cillessen schieten.

De door de sterk aan het duel begonnen Dominic Solanke ingeleide aanval kreeg behoudens enkele andere mogelijkheden in het eerste kwartier echter nauwelijks navolging. Ajax kwam daardoor iets beter in de wedstrijd, maar moest wachten tot de 28ste minuut voordat het voor het eerst in de buurt van een doelpunt kwam. Riechedly Bazoer mocht op enkele meters van het doel vrij inschieten na een voorzet van Amin Younes, maar doelman Eloy Room redde katachtig met een voet.

Improviseren
Dat de van een hersenschudding herstelde Davy Klaassen halverwege achterbleef in de kleedkamers, nadat hij na een kopduel met Guram Kashia een hoofdblessure had opgelopen, deed de aanvallende impulsen van Ajax ook geen goed. En De Boer moest toch al improviseren. Door de afwezigheid van Arek Milik en de ziek afgehaakte Anwar El Ghazi vormden Viktor Fischer, Daley Sinkgraven en Younes de voorhoede. Lasse Schöne mocht pas na rust opdraven als vervanger van Klaassen.

Kort na rust leek er nog weinig aan de hand voor Vitesse toen Valeri Qazaishvili de score opende.

Met de Deen in het veld moest Ajax het initiatief ook na rust aanvankelijk aan Vitesse laten. Veel gevaar leverde dat niet op, totdat Valeri Qazaishvili in de 54ste minuut profiteerde van slap ingrijpen in de Amsterdamse defensie en via het been van de ongelukkig ingrijpende Joël Veltman de score opende. Even daarvoor mochten de Arnhemmers ook al van geluk spreken, toen Marvelous Nakamba ondanks een pittige overtreding ontsnapte aan zijn tweede gele kaart.

Bosz' vervanger Rob Maas besloot daarom Nakamba na een uur naar de kant te halen. Zonder de Zimbabwaanse sterkhouder op het middenveld gaf Vitesse de voorsprong in de laatste twintig minuten uit handen. Veltman leidde de comeback van Ajax in de 71ste minuut in. De inzet van de 23-jarige verdediger bij een corner bleef via de paal en Room weliswaar nog uit het doel, maar in de rebound sloeg Fischer alsnog toe.

Hek van de dam
Na het doelpunt van de Deense gelegenheidsspits was het hek van de dam. Twee minuten na de gelijkmaker schoot Bazoer Ajax op voorsprong nadat hij Maikel van der Werff met een knappe actie te kijk had gezet. Zijn eerste treffer van het seizoen kreeg kort daarna bijna een vervolg, toen een schot van de negentienjarige middenvelder op de paal belandde. Op aangeven van de ingevallen debutant Sam Hendriks gooide Schöne het duel in de 86ste minuut alsnog in het slot.

Ajax behoudt daarmee niet alleen de koppositie in de Eredivisie, maar geeft ook een vervolg aan de ijzersterke serie op vreemde bodem in de competitieverband. Alleen het uitduel met FC Twente kostte twee punten, terwijl in Europa opvallend genoeg juist nog geen enkel bezoek dit seizoen resulteerde in een zege. Vitesse moet een pas op de plaats maken op de vijfde positie dankzij de eerste Eredivisie-nederlaag van het seizoen in het eigen Gelredome.