Kuijt ook tegen AZ de bevrijder voor Feyenoord

Met zijn tweede hattrick op rij heeft Dirk Kuijt Feyenoord geloodst langs de lastige klip die AZ in De Kuip vormde (3-1).

Kuijt werd afgelopen zomer in De Kuip onthaald als de verlosser en die rol heeft hij zondag ook tegen AZ op zich genomen. In de dertiende minuut brak hij de ban in een sterke openingsfase van Feyenoord, dat de ene na de andere kans kreeg. Met een bekeken schot passeerde hij AZ-goalie Gino Coutinho.

De Alkmaarse gasten leken rijp voor de sloop, maar de onverwachte gelijkmaker in de achttiende minuut veranderde de situatie. Na de 1-1 van Joris van Overeem, die scoorde nadat Jan-Arie van der Heijden de bal op de eigen doellijn had gekeerd, kreeg Feyenoord steeds meer moeite een bres te slaan in de AZ-defensie.

De Rotterdamse aanvalsgolf ontbeerde steeds meer de dreiging die het wel had gehad in de openingsfase, terwijl AZ ook steeds meer het idee kreeg dat er meer inzat dan een gelijkspel. Kansen voor Ben Rienstra en Vincent Janssen onderstreepten dat. Doelman Kenneth Vermeer bewees zondag echter ook zijn kracht in het Rotterdamse doel.

Een half uur voor het einde kon Feyenoord toch juichen dankzij weer Kuijt. De aanvoerder had bij zijn tweede treffer van de dag ook het nodige geluk. Want onbewust veranderde hij een poging van Bart Nieuwkoop zo van richting dat AZ-doelman Coutinho kansloos was.

Het was een bevrijding voor Feyenoord, dat een kwartier voor het einde de drie punten kon veiligstellen. Coutinho ging in de fout op Simon Gustafson en moest die overtreding bekopen met een strafschop en een gele kaart.

De penalty was besteed aan Kuijt, die met zijn tweede hattrick op rij op tien doelpunten dit seizoen is gekomen. Daarmee leidt hij de topscorerslijst in de Eredivisie. Een koppositie is voor Feyenoord nog net te hoog gegrepen, al blijft Ajax de Rotterdammers alleen voor dankzij betere doelcijfers.