Ajax eindelijk weer eens te sterk voor Utrecht in Amsterdam

Ajax heeft zondagmiddag in de eigen Amsterdam Arena met 3-0 gewonnen van FC Utrecht. Daarmee behoudt Ajax niet alleen de soevereine status in thuisduels (vijftien punten uit vijf wedstrijden), maar is ook een slechte serie tegen de Domstedelingen een halt toegeroepen.

Ajax was immers al zes onderlinge competitieduels met FC Utrecht (uit en thuis) niet tot een overwinning gekomen. Bovendien was de laatste drie seizoenen niet gewonnen in de Arena: 1-2, 1-2 en de 1-1 van de vorige jaargang.

De ploeg van trainer Frank de Boer kwam in de beginfase goed weg toen ex-Ajacied Cedric van der Gun een enorme kans miste. Hij mocht alleen op doelman Jasper Cillessen af, maar schoof de bal net naast. Namens Ajax profiteerde Viktor Fischer bijna van een misverstand tussen Timothy Derijck en Robbin Ruiter.

Diezelfde Derijck was op schlemielige wijze de veroorzaker van het openingsdoelpunt op slag van rust. De Belg kopte de bal in zijn eigen zestienmetergebied recht omhoog en bezorgde invaller Thulani Serero – hij verving de al snel met hamstringklachten afgehaakte Siem de Jong – een niet te missen kans. Hij volleerde eenvoudig raak. Zo ging Ajax, dat nauwelijks overtuigde en Utrecht de beste kansen zag krijgen, toch nog met een voorsprong de rust in.

Thulani Serero schiet de 1-0 binnen voor Ajax.

Na een gezapige start van de tweede helft was het Davy Klaassen die aan alle twijfel een einde maakte. De verrassend voor het eerst dit seizoen in de basis gestarte middenvelder was trefzeker uit een rebound, die Ruiter na een enorme knal van Stefano Denswil had moeten toestaan. Danny Hoesen bepaalde in de blessuretijd de eindstand op 3-0 door Ruiter in de korte hoek te kloppen.

Ajax is door de overwinning tot op een punt van koploper FC Twente gekomen. Nog altijd is de nederlaag tegen Vitesse van 3 november 2012 de laatste thuisnederlaag. Ex-Ajacied en FC Utrecht-trainer Jan Wouters heeft bij Utrecht te kampen met een heus uitcomplex. In vijf duels op vreemde bodem werd alleen bij PEC Zwolle (1-1) gescoord. Dat was ook het enige puntje dat in een uitduel werd behaald. Mede daardoor bungelt Utrecht met slechts negen punten maar net boven de degradatiestreep.