Ajax besluit onrustige week met puntenverlies bij AZ

Reacties

Ajax heeft op bezoek bij AZ kostbaar puntenverlies geleden. Door bij tijd en wijle slecht verdedigen werd een zeer onrustige week van de Amsterdammers besloten met een 2-2 gelijkspel.

Ajax besluit onrustige week met puntenverlies bij AZ

In de voorbereiding op het duel in Alkmaar ging het vooral over Anwar El Ghazi en Nemanja Gudelj, die door trainer Peter Bosz kort na elkaar uit de selectie werden gezet. El Ghazi na een conflict met Bosz voorafgaand aan het vorige duel bij Excelsior en Gudelj toen hij in aanloop naar het duel van vandaag aangaf niet met zijn reserverol om te kunnen gaan.

Foutenfestival
In de beginfase leek de onrust vat te hebben op Ajax en dan vooral op de defensie. Want in het eerste kwartier was in de Amsterdamse achterhoede sprake van een foutenfestival. Doelman André Onana speelde al enkele minuten na de aftrap onder druk van Wout Weghorst de bal zomaar in de voeten van Alireza Jahanbakhsh. In de actie daaropvolgend mocht Joël Veltman opgelucht ademhalen dat de bal niet via zijn voet het doel in hobbelde. Even later moest Onana redding brengen toen Robert Mühren, die na lang wachten weer eens een basisplek kreeg, alleen voor hem opdook.

Het armzalige begin van Ajax kreeg in de dertiende minuut een vervolg toen AZ wél toesloeg. Bertrand Traoré verloor de bal kinderlijk eenvoudig aan Ridgeciano Haps en zag hoe de bal via een zeer ongelukkige tussenkomst van Veltman terechtkwam bij Weghorst. Voor de spits van AZ was het een koud kunstje om Onana uit de draai te passeren: 1-0.

De Ajax-defensie zakte in de beginfase, letterlijk en figuurlijk, diverse keren door de hoeven.
De Ajax-defensie zakte in de beginfase, letterlijk en figuurlijk, diverse keren door de hoeven.

Tekenend was dat het eerste échte gevaar van Ajax pas vlak voor rust kwam. Een afstandsknal van Hakim Ziyech werd gepareerd door doelman Sergio Rochet, die daarmee de 1-0 voorsprong bij rust veiligstelde.

Rollen omgedraaid
In de tweede helft waren de rollen omgedraaid en was het Ajax dat de lakens uitdeelde. Al in de 47ste minuut werd het 1-1 en dat mocht Stijn Wuytens zichzelf aanrekenen. Hij leverde de bal in de opbouw immers zomaar in bij Amin Younes, die op zijn beurt Traoré in stelling bracht. Dat de bal via Wuytens en de onderkant van de lat in het doel viel was des te zuurder voor de AZ-verdediger.

Na ruim een uur zette Ajax het overwicht om in een voorsprong. Kort na een schot van Younes dat maar rakelings naast ging, kreeg de Duitser tot twee keer toe de mogelijkheid Rochet te passeren. De AZ-goalie had evenwel op beide pogingen een antwoord, maar moest bij de rebound van Davy Klaassen wel capituleren.

Vervolgens leek niets een zege van Ajax meer in de weg te staan en kreeg de ploeg van Bosz een aantal fraaie mogelijkheden. Invaller Mateo Cassierra, die de met een liesblessure afgehaakte Younes verving en Traoré, hadden het vizier niet op scherp staan. En daar kreeg Ajax de rekening voor gepresenteerd, want de 2-2 van Weghorst viel volledig uit de lucht in de 79ste minuut. Net als voor rust zag het er bij Ajax niet goed uit en op aangeven van Jahanbakhsh schoot Weghorst binnen. Trainer John van den Brom keek toen vanwege aanmerkingen op de leiding al vanaf de tribune toe. In de slotfase kreeg AZ via Dabney dos Santos nog een grote kans en probeerde Ajax nog een zege uit het vuur te slepen, maar bleef het bij 2-2.

Feyenoord
Door de remise loopt Ajax in navolging van PSV ook tegen averij op. De Amsterdammers hebben twee punten voorsprong op de landskampioen, maar moeten vrezen dat Feyenoord door een zege bij Go Ahead Eagles uitloopt tot een voorsprong van vijf punten. De formatie van Bosz is inmiddels al wel vijftien officiële duels op rij ongeslagen en won in die reeks dertien keer. Alleen bij Feyenoord (1-1) en vandaag werd er niet gewonnen.

AZ heeft het na een serie van zes wedstrijden zonder zege inmiddels weer beter op orde. De bekerzege op FC Emmen (1-0) werd een vervolg gegeven met een zege bij ADO Den Haag (0-1) en een 0-0 gelijkspel in Israël tegen Maccabi Tel Aviv, waardoor ook Alkmaarders de laatste vier duels  niet meer verloren. Daarmee blijft de ploeg van Van den Brom vijfde.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.