Bannelingen hielpen Ajax vorig seizoen aan zege bij AZ

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijd in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Telkens staan we stil bij acht feiten. De topper van deze speelronde speelt zich af in Alkmaar, waar AZ en Ajax elkaar treffen.

Bannelingen hielpen Ajax vorig seizoen aan zege bij AZ
Speelronde: 12
Aftrap: zondag 6 november, 14.30 uur
Scheidsrechter: Pol van Boekel

• AZ presteert tot nu toe wisselvallig met vooral veel gelijke spelen, maar bezette toch de vijfde plaats na elf speelrondes. Ajax rijgt de zeges aaneen en staat na afgelopen weekeinde nog maar op drie punten van lijstaanvoerder Feyenoord.

• De Noord-Hollandse derby in Alkmaar is toe aan editie nummer 39 in de Eredivisie-historie. AZ kwam acht keer als winnaar uit de strijd en boog twintig keer het hoofd. Tien keer hielden beide clubs een punt over aan de confrontatie.

• Afgelopen seizoen boekte Ajax tijdens de eerste speelronde een eenvoudige 0-3 overwinning bij AZ. Met twee goals was Anwar El Ghazi de grote man. De buitenspeler werd begin deze week voor een maand teruggezet naar Jong Ajax na een aanvaring met Peter Bosz. Wie Ajax' andere doelpunt destijds maakte? Nemanja Gudelj, die zaterdag uit de selectie werd gezet.

• Ajax is de laatste tijd op schot tegen AZ. In liefst negen van de laatste elf duels met de Alkmaarders troffen de Amsterdammers minimaal tweemaal doel. Gedurende deze hele reeks maakte Ajax 28 goals.

Geen club trof in 2016 zo vaak doel in thuisduels als AZ.
Geen club trof in 2016 zo vaak doel in thuisduels als AZ.

• AZ had bij aanvang van dit weekeinde de meeste Eredivisie-treffers in thuiswedstrijden gemaakt in 2016. Liefst 35 keer kwam de tweevoudig landskampioen tot scoren voor eigen publiek. Daarentegen is Ajax sinds de jaarwisseling de equipe met de minste tegentreffers in uitduels, slechts zes.

• John van den Brom en Peter Bosz komen elkaar in de Eredivisie voor de achtste keer tegen als trainer. De huidige AZ-oefenmeester trok vijf keer aan het langste eind, Bosz kraaide tweemaal victorie.

• Ajax is inmiddels al dertien uitwedstrijden ongeslagen in de competitie. De laatste keer dat de spelers van de Amsterdammers met nul punten de terugreis aanvaardden was op 13 december 2015 na een 1-0 verlies bij FC Utrecht. Sindsdien won Ajax tien keer buitenshuis en speelde het driemaal gelijk.

• AZ is deze jaargang nog zonder verlies voor eigen publiek. Dat konden na elf speelrondes slechts twee andere clubs ook zeggen: SC Heerenveen en Feyenoord.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.