Afscheid Klopp betekent einde van modern voetbalsprookje

Reacties

De kogel is door de kerk: Jürgen Klopp vertrekt bij Borussia Dortmund. Net als bij zijn eerste club FSV Mainz houdt hij het na zeven seizoenen voor gezien. De loopbaan van de opvallende verschijning in vogelvlucht.

Afscheid Klopp betekent einde van modern voetbalsprookje

Een Hammer-Nachricht, zo noemen ze het in Duitsland. Donderslag bij heldere hemel. Een paar uur nadat BILD al wereldkundig had gemaakt dat Borussia Dortmund en trainer Jürgen Klopp na dit seizoen uit elkaar gaan, bevestigden club en trainer het nieuws woensdagmiddag op een persconferentie. Na zes vette jaren en een minder seizoen komt er komende zomer een einde aan het huwelijk tussen Klopp en BVB.

De Bundesliga verliest daarmee (in ieder geval voorlopig) een van zijn meest markante trainers. Met zijn onorthodoxe gedrag langs de lijn, het petje en trainingspak waarin hij regelmatig gekleed gaat en gepeperde uitspraken was Klopp een van de kleurrijkste figuren in het hedendaagse voetbal. Hoewel het bericht even verrassend als opmerkelijk is, dienden de eerste haarscheurtjes zich de laatste tijd al wel aan. Net als in het verleden.

Jürgen Klopp viert de promotie met FSV Mainz 05 naar de Bundesliga, in 2004, uitbundig.
Jürgen Klopp viert de promotie met FSV Mainz 05 naar de Bundesliga, in 2004, uitbundig.

Na twaalf jaar als speler van Mainz werd hij direct na zijn afscheid in 2001 aangesteld als trainer van zijn grote liefde. En niet bepaald zonder succes. Hij leidde de traditionele middenmoter op het tweede niveau in 2004 voor het eerst in de historie naar de Bundesliga. In het eerste jaar plaatste Mainz zich direct voor de strijd om de UEFA Cup, weliswaar via het Fair Play-klassement, waarna in 2007 weer degradatie volgde. De succescvolle Klopp bleef Mainz trouw, maar nadat een directe terugkeer naar het hoogste niveau niet was gelukt, vertrok hij naar Borussia Dortmund.

De eens zo trotse Champions League-winnaar van 1997 en landskampioen van 2002 streed in 2006/07 ineens tegen degradatie, met een dertiende plaats ging het een seizoen later maar nauwelijks beter. De in maart 2007 aangestelde Thomas Doll moest daarop alweer plaatsmaken voor Klopp, die vlak na het ondertekenen van een tweejarig contract in eigen huis de Duitse Super Cup won door Bayern München met 2-1 te verslaan. Die vliegende start bleek de opmaat naar grote successen.

Rek
In de seizoenen daarna gaf Klopp BVB zijn gezicht namelijk weer terug. De zesde en vijfde plaatsen in 2009 en 2010 waren slechts een voorbode van de gouden jaren die Dortmund onder Klopp zou kennen. In 2011 en 2012 pakte het de landstitel door het ongenaakbaar geachte Bayern onder zich te houden, in 2012 werd bovendien de beker gewonnen, terwijl het in 2013 de finale van de Champions League haalde. Daarin verloor Dortmund uitgerekend van Bayern. Der Rekordmeister herstelde de verhoudingen in de afgelopen twee seizoenen, waarin Klopp en consorten tweede werden.

Dit seizoen lijkt het 'moderne voetbalsprookje', zoals technisch directeur Michael Zorc het woensdag noemde, ten einde te komen. Na de achttiende speelronde zakte Dortmund zelfs naar de allerlaatste plaats, waardoor de huidige tiende positie nog wel meevalt. Toch was er dit seizoen al meer dan ooit sprake van sluimerende onvrede tussen trainer en de spelersgroep en directie.

Klopp ontkende dat woensdag, maar afgelopen weekend discussieerde hij tijdens de nederlaag bij Borussia Mönchengladbach (3-1) openlijk met aanvoerder Sebastian Kehl. De overeenkomsten met de tijd van Klopp bij Mainz zijn duidelijk. Goed begonnen, een geweldig middenstuk en een wat minder einde, waarna hij zelf constateert dat het genoeg is geweest.

Dit seizoen vallen de resultaten voor Borussia Dortmund en Jürgen Klopp (rechts) zwaar tegen.
Dit seizoen vallen de resultaten voor Borussia Dortmund en Jürgen Klopp (rechts) zwaar tegen.

De toekomst van Klopp is nog niet duidelijk. Zijn naam werd al verschillende keren in verband gebracht met clubs als Liverpool, Arsenal en Manchester City. Maar ook een jaar vrijaf zou volgens Duitse media een optie zijn voor de uitgebluste Klopp. Dat laatste sprak de oefenmeester overigens tegen. Welke nieuwe werkgever hij uiteindelijk ook kiest: de betreffende club lijkt zich op te kunnen maken voor zeven jaar Klopp, een periode met ups en downs. (Dolf van Aert)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.