Afrika passeert Sexwale met steun voor sjeik Salman

Reacties

Het bericht dat de Aziatische bond (AFC) een pact had gesloten met de Afrikaanse federatie (CAF) is vrijdag tijdens een vergadering in Rwanda concreet gemaakt. Alle lidstaten van Afrika hebben beloofd op sjeik Salman (foto) te zullen stemmen tijdens de FIFA-verkiezing van 26 februari.

Afrika passeert Sexwale met steun voor sjeik Salman

Omdat de verwachting is dat Salman als voorzitter van de AFC ook veel steun geniet in Azië, is de Bahreinse foltersjeik samen met Gianni Infantino nu de grote favoriet voor de strijd om de troon van scheidend FIFA-president Sepp Blatter. De Zwitserse secretaris-generaal van de UEFA geniet op zijn beurt veel steun in Europa, Zuid-Amerika en Midden-Amerika.

Aanvankelijk was de verwachting dat de 54 CAF-lidstaten zouden stemmen op Michel Platini. Sinds de Franse UEFA-president werd geschorst, bestond er in enige mate onduidelijkheid over welke koers Afrika zou kiezen. Nu definitief duidelijk is dat Salman de voorkeur geniet, zijn er bronnen die beweren dat Tokyo Sexwale zich zal terugtrekken uit de FIFA-race. Sexwale geeft echter niet op.

Sexwale (foto) zag in Infantino – die vrijdag een steunbetuiging kreeg van Spanje – zijn grootste concurrent. De Zuid-Afrikaanse zakenman hoopte op de steun van zijn eigen continent, maar kon zelfs niet op de onvoorwaardelijke support van zijn eigen bond rekenen. Omdat alleen nog onduidelijk is op wie Oceanië (OFC) stemt, valt er ook voor de overige FIFA-kandidaten weinig meer te halen.

Hoewel de historie leert dat beloften van confederaties in het heetst van de strijd toch nog wel eens willen sneuvelen, is drie weken voor de verkiezing in Zürich wel duidelijk dat Infantino en Salman de twee grote favorieten zijn. Jérôme Champagne, prins Ali en Sexwale moeten flink aan het lobbyen slaan om dat voor de grote dag op 26 februari nog te kunnen veranderen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.