Advocaat start tweede ambtstermijn bij AZ met overwinning

AZ heeft zondagmiddag de rentree van Dick Advocaat als trainer van de Alkmaarders opgeluisterd met een 3-1 thuisoverwinning tegen SC Cambuur. Daardoor staat AZ in de top van de Eredivisie, waar de verschillen ontzettend klein zijn, slechts op drie punten van koploper FC Twente.

Advocaat start tweede ambtstermijn bij AZ met overwinning

Advocaat zat in de thuiswedstrijd voor het eerst op de bank dit seizoen. De opvolger van Gertjan Verbeek (en interim-coach Martin Haar) nam eerder in het seizoen 2009/10 de scepter in Alkmaar over van Ronald Koeman. Dit keer ligt hij vast tot het einde van het seizoen.

De tweede ambtstermijn van de voormalige bondscoach begon slecht. Al na zeven minuten kopte Michiel Hemmen, geheel vrijstaand, de openingstreffer binnen. Voor Cambuur was het pas het tweede uitdoelpunt van dit seizoen.

Dick Advocaat verwacht bij AZ veel van Celso Ortiz, die onder Gertjan Verbeek lang niet altijd speelde. Hij werd verkozen tot Man of the Match.
Dick Advocaat verwacht bij AZ veel van Celso Ortiz, die onder Gertjan Verbeek lang niet altijd speelde. Hij werd verkozen tot Man of the Match.

Wat volgde op dat doelpunt was een offensief van AZ, vanaf de kant hartstochtelijk begeleid door de nodige aanwijzingen van Advocaat. Met twee gevaarlijke afstandsschoten was Celso Ortiz al dicht bij de gelijkmaker, maar curieus genoeg zorgde Hemmen voor het grootste Alkmaarse gevaar. Wat onwennig in zijn eigen zestienmetergebied kopte de Friese spits de bal tegen zijn eigen paal.

De aanvalsgolven maakten in ieder geval duidelijk dat de gelijkmaker eraan zat te komen. Roy Beerens mocht de eerste treffer onder Advocaat voor zijn rekening nemen. Hij was het eindstation van een snelle uitbraak en werd knap bediend door Aaron Jóhannsson. Diezelfde Jóhannsson maakte nog voor rust 2-1. Na een voorzet van Roy Beerens kon Maarten Martens, die op tien startte, de bal doorkoppen. De Amerikaanse international schoot knap raak met buitenkant links.

Als vanouds: Dick Advocaat laat zich aan de zijlijn in woord en gebaar gelden.
Als vanouds: Dick Advocaat laat zich aan de zijlijn in woord en gebaar gelden.

In het tweede bedrijf had Jóhannsson tot de 68ste minuut nodig om het treffen te beslissen. Bij een snel genomen vrije trap stond de achterhoede van Cambuur te slapen. De spits verschafte zichzelf de nodige ruimte met een kapbeweging en schoot fraai raak in de lange hoek, zijn zevende competitietreffer. De voorsprong van AZ kwam daarna niet meer in gevaar.

Door de zege is AZ al zes duels, sinds het verlies van 20 april 2012 tegen PSV (1-3), ongeslagen in eigen huis. Bovendien werd zo het twaalfhonderdste Eredivisieduel wat cachet gegeven en brak Advocaat direct bij zijn aantreden de grens van zeshonderd punten als coach. Namens Haarlem, SVV, SVV/Dordrecht'90, PSV, AZ, weer PSV en weer AZ staat hij nu op liefst 602 punten (omgerekend naar het drie puntensysteem).

Met zestien punten staat AZ maar drie punten achter koploper FC Twente, terwijl Cambuur vijftiende is. Donderdag wacht voor Advocaat al de volgende wedstrijd met AZ: in de Europa League tegen Shakhtyor Karaganda uit Kazachstan.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen