Ervaren Advocaat kan bij AZ grens van 600 punten slechten

De onverwachte terugkeer bij AZ biedt Dick Advocaat de kans zijn Nederlandse trackrecord verder te verbeteren. De Hagenaar staat aan de vooravond van het slechten van een bijzondere grens.

Ervaren Advocaat kan bij AZ grens van 600 punten slechten

Sinds zijn start in 1987 bij Haarlem heeft Advocaat elf seizoenen in Nederland gewerkt als clubtrainer. Met zijn rentree bij AZ als opvolger van de ontslagen Gertjan Verbeek voegt de Hagenaar er nog minimaal eentje (gedeeltelijk) aan toe. Dat is onverwacht aangezien hij immers bij zijn afscheid van PSV had laten weten niet meer in de Eredivisie te willen werken.

Maar na de toenadering van AZ begon het toch te 'kriebelen' bij Advocaat. 'Ik was echt van plan alleen nog een nationaal elftal te gaan doen', aldus de 66-jarige Hagenaar, die afgelopen zomer afzwaaide bij PSV. 'Voor een andere club had ik dit niet gedaan.'

Door het tweede dienstverband in Alkmaar – in 2009/10 trad hij aan als opvolger van de ontslagen Ronald Koeman – is het slechts een kwestie van tijd voordat Advocaat de grens van zeshonderd punten gaat slechten.

De teller staat na 331 duels op de bank bij achtereenvolgens Haarlem, SVV, SVV/Dordrecht'90, PSV, AZ en weer PSV op 599 punten, op basis van drie punten voor een overwinning. Advocaat won net iets meer van alle competitiewedstrijden, dat percentage betreft 54%. Meer dan een kwart eindigde in een nederlaag; 27%.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen