ADO wil thuisreeks voortzetten tegen jubilerend PEC

● ADO Den Haag won drie van de voorgaande negen Eredivisie-duels met PEC Zwolle in eigen huis (G5, V1).

● De laatste ADO-overwinning op PEC in de Eredivisie (thuis en uit) vond plaats op oktober 2003 (1-2); nadien verloren de Hagenaars drie van de zes ontmoetingen (G3).

● PEC Zwolle kwam in de laatste zes Eredivisie-duels met ADO telkens in de eerste 25 minuten tot scoren.

● ADO is zeven thuisduels op rij ongeslagen (de langste reeks sinds april 2011); een achtste wedstrijd zonder nederlaag zou de langste thuisreeks sinds oktober 1979 (zestien duels) betekenen.

● ADO pakte negentien van de 24 punten in het eigen Kyocera Stadion.

● Met dertien doelpunten is Michiel Kramer de meest scorende ADO-speler in één Eredivisie-seizoen sinds Dmitri Bulykin in 2010/11 (21 doelpunten).

● Vorig seizoen had Kramer gemiddeld 30 minuten om tot een schot te komen en 63 minuten om een kans te creëeren; dit seizoen is dit respectievelijk 32 en 158 minuten.

● PEC verloor voor het eerst dit seizoen twee Eredivisie-duels op rij en scoorde in die wedstrijden niet (SC Heerenveen 4-0 en Go Ahead 0-1).

● Echter de Zwollenaren beleven hun beste Eredivisie-seizoen ooit met 39 punten uit 23 duels. PEC heeft zeven punten meer dan vorig seizoen na evenzoveel duels.

● PEC Zwolle maakte onder coach Ron Jans meer Eredivisie-goals tegen ADO (tien goals) dan tegen alle andere tegenstanders.

● Mustafa Saymak maakte drie doelpunten en gaf één assist in zijn laatste vier competitieduels met ADO; de middenvelder scoorde in de Eredivisie het vaakst tegen de Hagenaars.

● PEC-spits Tomás Necid heeft van alle Eredivisie-spelers met dertig of meer schoten (inclusief geblokt) de hoogste schotprecisie (zeventig procent).

● PEC Zwolle gaat zijn vijfhonderdste Eredivisie-wedstrijd spelen; van de voorgaande 499 duels werden er 130 gewonnen (G145, V224).

Bron: Opta Sports