Aanvoerder Jedinak schiet Australië met hattrick naar vierde WK op rij

Na de WK's van 2006, 2010 en 2014 is Australië ook volgend jaar in Rusland van de partij. De ploeg van Ange Postecoglou won woensdag onder het toeziend oog van ruim 77 duizend toeschouwers met 3-1 van Honduras en plaatste zich daardoor voor de vijfde keer in de geschiedenis voor een WK-eindronde. Aanvoerder Mile Jedinak maakte een hattrick voor The Socceroos.

Alle doelpunten van Jedinak kwamen uit een spelhervatting en dat was niet heel verwonderlijk, want de kansen in de play-offwedstrijd waren schaars. Na het doelpuntloze gelijkspel van afgelopen vrijdag in San Pedro Sula probeerde Australië in Sydney het spel te maken, maar de defensie van Honduras gaf erg weinig weg. Australië kreeg in de eerste helft maar twee noemenswaardige kansjes: na een kwartier spelen kwam topscorer Tim Cahill net niet bij een indraaiende vrije trap van Aaron Mooy, waarna doelman Donis Escober de bal wegbokste, en tien minuten voor rust was een te zacht schot van Tommy Rogic na terugleggen van Aziz Behich een simpele prooi voor de keeper van Honduras.

De bezoekers loerden op mogelijkheden om er met een counter uit te komen, maar werden in de eerste vijfenveertig minuten geen enkele keer gevaarlijk voor het vijandelijke doel. Een extra domper voor Honduras was kort voor rust het uitvallen van steunpilaar Emilio Izaguirre, die geblesseerd raakte aan zijn enkel en het veld per brancard moest verlaten. Izaguirre werd vervangen door Henry Figueroa en hij speelde een ongelukkige hoofdrol bij de openingstreffer van Australië.

Alberth Elis (links) in een gevecht om de bal met Aziz Behich.

Acht minuten in de tweede helft werd Rogic na een indrukwekkende spurt omver gelopen door Bryan Acosta, waarmee de Australiër een vrije trap op een gevaarlijke plek verdiende. Aanvoerder Jedinak ging achter de bal staan en zijn inzet was niet heel erg goed, maar omdat Figueroa de bal vlak voor de doellijn onbedoeld van richting veranderde, was Escober kansloos. Honduras moest nu de verdedigende stellingen verlaten, maar had daar zichtbaar moeite mee. Australië bleef de bovenliggende partij en ging op jacht naar een tweede treffer.

Niet lang na het doelpunt van Jedinak wist Cahill de marge voor de thuisploeg bijna te verdubbelen. De aanvaller werd gevonden met een voorzet vanaf links en had een indrukwekkende kopbal in huis, maar Cahills poging belandde op de bovenkant van de lat. Het was direct een van zijn laatste acties, want de topscorer aller tijden van Australië (die na een enkelblessure nog niet honderd procent fit was) werd niet lang hierna vervangen door Tomi Juric (ex-Roda JC).

Vanaf de kant zag Cahill hoe Jedinak vanaf de strafschopstip de 2-0 maakte. Acosta maakte met een onhandige beweging hands en veroorzaakte een penalty, die feilloos werd binnengeschoten door Jedinak. Dit bleek de beslissing in de wedstrijd te zijn, want Honduras was duidelijk niet in staat om nog wat terug te doen. Vijf minuten voor tijd tekende Jedinak zelfs voor een hattrick, toen Robbie Kruse werd neergehaald door Jerry Palacios en Australië nog een penalty kreeg. Ook deze strafschop werd benut door Jedinak, die zo uitgroeide tot de held van de dag. Dat Maynor Figueroa in blessuretijd nog de 3-1 binnen wist te frommelen, was slechts belangrijk voor de statistieken.

Nu bekend is dat Australië naar het WK gaat, zijn 31 van de 32 plaatsbewijzen voor het toernooi in Rusland verdeeld. De laatste deelnemer wordt Peru of Nieuw-Zeeland; deze twee landen staan vannacht om 03.15 uur Nederlandse tijd tegenover elkaar in Lima. Het eerste duel eindigde in een 0-0 gelijkspel.