Aanklager verrast Vilhena met zwaardere straf

Reacties

De aanklager van de KNVB wil Tonny Vilhena niet vier duels waarvan één voorwaardelijk, maar vier wedstrijden onvoorwaardelijk schorsen naar aanleiding van zijn vermeende elleboogstoot tegen Sparta Rotterdam-spits Mathias Pogba. De middenvelder van Feyenoord mist in dat geval de wedstrijden tegen AZ, SC Heerenveen, Ajax én Go Ahead Eagles.

Aanklager verrast Vilhena met zwaardere straf

'Ik blijf bij mijn eis', zei aanklager Vreugdenhil donderdagavond op de Voetbalcampus van de KNVB in Zeist. In eerste instantie was de eis vier duels min één, het voorwaardelijke verdween opeens uit de eis, tot verbazing van Feyenoords huisjurist Joris van Benthem. 'Er is geen bewijs', zei hij, 'en als dat er niet is, is er eigenlijk ook geen zaak.'                                                  

Vijf keer eerder - Rick Karsdorp, Eljero Elia, Michiel Kramer (twee keer) en Simon Gustafson - was Van Benthem erin geslaagd vrijspraak of strafvermindering te krijgen voor een speler van Feyenoord en donderdagavond trok hij ook weer alle registers open. De succesjurist benadrukte Vilhena's lege strafkaart en gaf een college 'elleboogstoot'. Wat Vilhena deed, betoogde Van Benthem, was geen elleboog, maar een ongelukkige beweging, ruw spel en volgens de regels van het spel niet meer waard dan een gele kaart. 'In de eis staat een elleboogstoot, iedereen ziet een arm', aldus Van Benthem die verder zijn pijlen richtte op het optreden van scheidsrechter Danny Makkelie.

Makkelie was afwezig donderdagavond, doordat hij de Europa League-wedstrijd fluit tussen Olympiakos en Besiktas. Wel liet hij een schriftelijke verklaring achter, waarin hij schreef dat hij Vilhena en Pogba in duel zag gaan, maar vooral de bal volgde. Volgens de aanklager kan de actie van Vilhena alsnog worden beoordeeld op basis van televisiebeelden: de scheidsrechter beoordeelde de actie, niet de vermeende elleboog.

Volgens Van Benthem is het ongelooflijk dat een ervaren internationale scheidsrechter op een paar meter afstand en met vrij zicht zo'n zware overtreding ontgaat. Feyenoords jurist is van mening dat Makkelie de totale actie dus wel heeft beoordeeld als: Niks aan de hand. Met zijn verklaring achteraf probeert hij nu zijn fout goed te maken. 'Makkelie is een beetje in de war', stelde Van Benthem.  

Het laatste woord was voor Vilhena. Hij bleef bij zijn eerdere uitleg dat er van een bewuste elleboog geen sprake was. 'Ik sprong in de lucht en gebruikte mijn armen, daarna liep er iemand in mijn rug. Ik heb geen elleboogstoot gegeven', aldus de middenvelder van Feyenoord die na afloop van de zitting niets mocht zeggen. Ook Van Benthem vertrok snel richting Rotterdam. Vrijdagochtend doet de tuchtcommissie uitspraak en zal blijken hoe lang Feyenoord het in de race om de titel moet doen zonder Vilhena, of dat Van Benthem zijn zesde succes op rij boekt in Zeist.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.