Aanjager Blaszczykowski brengt gastland Polen in extase

Voetbal International kiest tijdens dit EK na iedere wedstrijddag een Speler van de Dag. Op de vijfde speeldag was dat de Poolse aanvoerder Jakub Blaszczykowski, die tegen Rusland zijn ploeg op sleeptouw nam.

Aanjager Blaszczykowski brengt gastland Polen in extase

<br /><br /> Duel Polen-Rusland 1-1Interlands 51Doelpunten 9

Jakub Blaszczykowski hield dinsdagavond de hoop van gastland Polen op een plaats in de volgende ronde in leven. De aanvoerder nam zijn ploeg in de cruciale ontmoeting met Rusland (1-1) op sleeptouw. Na de vroege openingstreffer van de Russen bracht de speler van Borussia Dortmund zijn land op schitterende wijze op gelijke hoogte.

De middenvelder schoot de bal in de 57ste minuut na een prachtige dribbel hard achter de kansloze Viatcheslav Malafeev. Het stadion in Warschau ontplofte na de onverwachte gelijkmaker van vreugde. Na afloop werd het gelijkspel door de Poolse fans, die vooraf angstig waren voor een nederlaag, gevierd als een overwinning. Het gastland heeft immers door de treffer van Blaszczykowski alles nog in eigen hand.

Blaszczykowski is een voetballer met een droevig verhaal. Als mens is hij getekend voor het leven. Op elfjarige leeftijd was hij getuige van de brute moord van zijn vader Zygmunt op zijn moeder Anna. Hij heeft nadien nooit meer contact gezocht met zijn vader, die in Polen een lange gevangenisstraf uitzat en reeds is overleden. Na het familiedrama is hij in het kleine dorpje Truskolasy opgevoed door zijn grootmoeder.

Aanvankelijk had de middenvelder geen zin meer in een bestaan als profvoetballer, maar zijn oom Jerzy Brzęczek, voormalig aanvoerder van het Poolse elftal, bracht hem op andere gedachten. Via een dienstverband bij KS Częstochowa en later bij Wisla Kraków en Borussia Dortmund haalde hij op latere leeftijd alsnog de top.


&lt;br /&gt;&lt;br /&gt;
<br /><br />
Duel
Interlands
Doelpunten

Andrei Arshavin is een van de smaakmakers tijdens de openingsweek van het EK. De aanvoerder van het Russische elftal lijkt zijn vormcrisis van eerder dit seizoen achter zich te hebben gelaten. Met kenmerkende dribbels en prachtige steekballetjes is hij de inspirator van Rusland, dat wordt gezien als een van de outsiders voor de Europese titel.

De opleving van Arshavin is voor een groot deel toe te schrijven aan bondscoach Dick Advocaat. De oefenmeester heeft altijd vertrouwen gehouden in zijn aanvoerder, die het seizoen slecht begon bij Arsenal. De Londense club was zelf zo ontevreden over de laconieke houding van de aanvaller dat er werd besloten hem in de winterstop te verhuren aan zijn voormalig werkgever Zenit Sint Petersburg. Het halfjaar op het oude nest blijkt achteraf datgene wat hij nodig had.


&lt;br /&gt;&lt;br /&gt;
<br /><br />
Duel
Interlands
Doelpunten

Theodor Gebre Selassie toonde zich tegen Griekenland een prima rechtsback. De verdediger maakte een ijzersterke indruk op de rechterflank van Tsjechië. Naast zijn verdedigende taken heeft de speler ook een belangrijk aandeel in de aanvallen van zijn land. Met indrukwekkende rushes langs de zijlijn vormde hij regelmatig een grote plaag voor de Griekse defensie.

Samenstelling: Boy van Hanegem
Foto's: VI Images

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen