Technicus Iniesta neemt titelfavoriet Spanje bij de hand

Voetbal International kiest tijdens dit EK na iedere wedstrijddag een Speler van de Dag. Op de derde speeldag was dat de Spaanse technicus Andres Iniesta, die tegen Italië weer eens zijn ongekende klasse toonde.

Technicus Iniesta neemt titelfavoriet Spanje bij de hand

<br /><br /> Duel Spanje-Italië 1-1Interlands 65Doelpunten 11

Hoewel op voorhand werd verwacht dat Xavi op het EK de belangrijkste pion zou worden bij het Spaanse elftal, was het in de eerste groepswedstrijd toch iemand anders die de manschappen van bondscoach Vincente del Bosque bij de hand nam. Andrés Iniesta, ploeggenoot van Xavi bij Barcelona, stak zondag met kop en schouders boven de rest uit.

El Blanquito was bij tijd en wijle ongrijpbaar voor de Italiaanse verdediging. Met enkele technische hoogstandjes was de middenvelder, die opnieuw aantoonde een gave te hebben om de bal op het juiste moment én met de juiste snelheid naar een ploeggenoot te versturen, een lust voor het oog. Zelfs zijn veelgeprezen landgenoten konden niet tippen aan de genialiteit van Iniesta.

Iniesta werd door bondscoach Del Bosque geposteerd op de linkerflank, maar was eigenlijk overal op het veld te vinden. Samen met Cesc Fabregas en David Silva vormde hij de aanvalslinie van Spanje, dat aantrad in het Barcelona-systeem zonder 'echte' spits. Door het veelvuldig terugzakken van Fabregas was er veel ruimte voor inkomende middenvelders om in het strafschopgebied op te duiken. Ook Iniesta maakte veelvuldig gebruik van de ruimte in het centrum van de aanval.

De gelijkmaker toonde de klasse van Spanje. Iniesta kreeg de bal aan de linkerkant van het strafschopgebied, wachtte op het juiste moment met het inspelen van Silva, die op zijn beurt met een magnifieke voetbeweging Fabregas een niet te missen kans bood. De pass van Silva was er een om je vingers bij af te likken, maar ook het ogenschijnlijk makkelijke balletje dat Iniesta gaf getuigde andermaal van wereldklasse. De pass van de middenvelder kwam precies op het juiste moment, iets wat maar weinig spelers beheersen.

Iniesta is bij het Nederlandse publiek naast zijn dienstverband bij Barcelona vooral bekend om zijn winnende treffer in de WK-finale van twee geleden tegen Oranje (1-0). De aanvallende middenvelder schoot Spanje destijds in de verlenging naar de wereldtitel. Iets was hem in Nederland niet in dank werd afgenomen.


&lt;br /&gt;&lt;br /&gt;
<br /><br />
Duel
Interlands
Doelpunten

Waar bij Spanje Iniesta schitterde, was het bij Italië oudgediende Andrea Pirlo die een hoofdrol vertolkte. De middenvelder was met een goede pass, waar een prachtige solo aan vooraf ging, aangever bij de openingstreffer van Antonio Di Natale. In opbouwend opzicht liet de controleur gedurende negentig minuten zien ook op 33-jarige leeftijd nog altijd de traptechniek te hebben om de bal neer te leggen waar hij wil.

Je kan inmiddels concluderen dat AC Milan afgelopen zomer een grote fout heeft gemaakt om Pirlo naar Juventus te laten gaan. Nadat hij eerst De Oude Dame aan de Italiaanse titel hielp, laat hij ook in het nationale elftal zien nog altijd tot de wereldtop te behoren. De beleidsbepalers van Milan, die dachten dat Pirlo over zijn hoogtepunt heen was, zullen zich zondag toch weer even achter de oren hebben gekrabd.


&lt;br /&gt;&lt;br /&gt;
<br /><br />
Duel
Interlands
Doelpunten

Mario Mandzukic had met twee rake kopballen (0-1 en 1-3) een belangrijk aandeel in de voortvarende start van Kroatië. De aanvaller toonde zich tegen het slecht voetballende Ierland een ware kopspecialist. De speler van VfL Wolfsburg kopte twee keer vrijwel stil staand de bal achter de Ierse doelman Shay Given. Daarmee kroonde Mandzukic zich tot man van de wedstrijd.

Samenstelling: Boy van Hanegem
Foto's: VI Images

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen