Zwolle is PSV opnieuw gunstig gezind

PSV heeft dankzij een sterke eerste helft opnieuw een goed gevoel overgehouden aan het bezoek aan Zwolle. PEC kon de regerend kampioen geen pijn doen (0-4).

Phillip Cocu wacht nog een puzzel over de invulling van het middenveld. Na de komst van Bart Ramselaar – in Zwolle begon hij op de bank - kan de PSV-trainer op korte termijn ook Siem de Jong verwelkomen. De voormalig Ajacied komt over van Newcastle United om in Eindhoven dienst te gaan doen als aanvallende middenvelder.

Maar getuige de start van de wedstrijd tegen PEC Zwolle is er geen echte reden om veel te sleutelen. PSV kon op het veld waar het vorig seizoen de titel pakte al na ruim een half uur met een relatief gerust hart achterover leunen. Nicolas Isimat-Mirin brak na een kwartier de ban door na terugkoppen van Luuk de Jong van dichtbij te scoren.

In de 35ste minuut kreeg Jorrit Hendrix alle ruimte en tijd om van afstand aan te leggen. De middenvelder, die waarschijnlijk het slechtoffer wordt van de komst van Ramselaar en Siem de Jong, zag hoe PEC-doelman Mickey van der Hart geen adequaat antwoord had op zijn schot.

De 0-2 voorsprong was een magere afspiegeling van de verhoudingen in de eerste helft, waarin PEC Zwolle geen partij was voor PSV. De Eindhovense gasten lieten na de genadeklap uit te delen. Onder anderen Luuk de Jong en Jürgen Locadia mochten zich dat aanrekenen.

Wordt Jorrit Hendrix, maker van de 0-2 in Zwolle, het kind van de rekening?

In het eerste kwartier van de tweede helft verzuimde het tweetal opnieuw de kansen te benutten om de opleving van PEC Zwolle in de kiem te smoren. De gastheren hielden zo hoop om zich te revancheren voor de zwakke eerste helft, terwijl Cocu de marge onvoldoende veilig achtte om Ramselaar zijn PSV-debuut te gunnen.

De Jong, die in mei met twee goals een grote bijdrage had geleverd aan de kampioenszege in Zwolle (1-3), maakte in de 86ste minuut met een rake kopbal met zijn eerste treffer van het seizoen een einde aan alle onzekerheid. Invaller Steven Bergwijn tekende kort daarna met een schitterende goal voor het mooie sluitstuk.

Door de ruime overwinning heeft PSV vanwege betere doelcijfers ADO Den Haag als koploper afgelost, waar PEC Zwolle met een schamel puntje na drie duels in de onderste regionen terug te vinden is.