Zwaarwegende serie Feyenoord: titelkandidaat of niet?

Reacties

Feyenoord staat aan de vooravond van een week waarin de ploeg van trainer Fred Rutten kan bewijzen kampioenskandidaat in Nederland te zijn. Als de uitstekende resultaten ook tegen AZ, PSV en NAC Breda in de slotweek van 2014 een vervolg gegeven kunnen worden, melden de Rotterdammers zich als serieuze uitdager voor Ajax en PSV.

Zwaarwegende serie Feyenoord: titelkandidaat of niet?

Feyenoord is momenteel de nummer drie van Nederland met zes punten achterstand op Ajax en zeven op PSV. De Amsterdammers hebben evenwel een duel meer gespeeld.

Duidelijk is dat Rutten in Rotterdam na een moeizame start zijn elftal uitermate goed aan de praat heeft gekregen. Sinds het verlies in eigen huis tegen Ajax op 21 september won Feyenoord zeven van de acht competitieduels en werd daarin liefst zes keer geen tegentreffer geïncasseerd. In die reeks hoefde doelman Kenneth Vermeer slechts drie goals toe te staan.

Door een indrukwekkende eindsprint in de Europa League, drie zeges en nul tegengoals in de laatste drie duels (HNK Rijeka 2-0, Sevilla 2-0 en Standard Luik 0-3), dwong Feyenoord bovendien Europese overwintering af.

Vermeer
Opvallend in de prima reeks van Feyenoord is de defensieve degelijkheid. De van Ajax overgekomen Kenneth Vermeer blijkt een schot in de roos en toont week in week uit cruciaal te zijn voor Feyenoord. Voor zijn neus heeft de doelman met Terence Kongolo en Sven van Beek een uitstekend centrum staan, terwijl Luke Wilkshire en Miquel Nelom ook bijdragen aan de defensieve degelijkheid. Een blik op die defensie leert dat geen van de vijf vorig seizoen vaste basisspeler was: Vermeer en Wilkshire waren er simpelweg nog niet en de andere drie moesten onder trainer Ronald Koeman veelvuldig iemand anders voor zich dulden.

Is Kenneth Vermeer het geheim van Feyenoord? Hier is de doelman in één beeld gevangen met Terence Kongolo en Sven van Beek, die bijdragen aan de defensieve degelijkheid van de Rotterdammers. De vierde Feyenoorder op de foto, Jens Toornstra, ontpopt zich meer en meer tot doelpuntenmaker.
Is Kenneth Vermeer het geheim van Feyenoord? Hier is de doelman in één beeld gevangen met Terence Kongolo en Sven van Beek, die bijdragen aan de defensieve degelijkheid van de Rotterdammers. De vierde Feyenoorder op de foto, Jens Toornstra, ontpopt zich meer en meer tot doelpuntenmaker.

De zomerse aanwinsten bewijzen bovendien bijna allemaal van meerwaarde te zijn. Jens Toornstra en Karim El Ahmadi zijn al niet meer weg te denken en ook Elvis Manu heeft zijn belang met enkele cruciale goals al aangetoond. De enige ontbrekende schakel is nog altijd een scorende spits. Colin Kazim-Richards heeft zich immers nog niet als doelpuntenmaker kunnen onderscheiden, al was hij in de laatste zeven duels direct betrokken bij zes treffers (één goal, vijf assists).

Titelrace
Dat kan wel in de komende cruciale serie. Zondag wacht eerst een thuisduel met AZ, dat eveneens sublieme statistieken kan overleggen. De Alkmaarders verloren al zes competitieduels op rij niet en wonnen de laatste vier zonder daarbij een tegengoal te incasseren. NAC (0-1), Vitesse (1-0), SC Cambuur (0-2) en Go Ahead Eagles (2-0) werden daarbij verslagen. Na het duel van zondag wacht woensdag de uitgestelde kraker tegen koploper PSV en vervolgens sluit Feyenoord de eerste seizoenhelft de zondag daarna af in Breda. Met andere woorden: met een goede week kan Feyenoord zich stevig in de titelrace mengen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.