Feyenoord groepswinnaar na indrukwekkende zege in Luik

Feyenoord heeft zich door een imponerende 0-3 zege op Standard Luik als groepswinnaar geplaatst voor de knock-outfase van de Europa League. Daardoor hebben de Rotterdammers bij de loting voor de zestiende finale een geplaatste status.

Feyenoord zou zich bij een overwinning op Sclessin verzekeren van een geplaatste status voor de loting voor de zestiende finale van de Europa League van maandag. In die wetenschap begonnen de Rotterdammers met een sterke formatie aan het duel met de al uitgeschakelde Belgen. Alleen Karim El Ahmadi en Miquel Nelom, die allebei op scherp stonden, kwamen niet in actie. Zij werden vervangen door Tonny Vilhena en debutant Lucas Woudenberg.

Dat er voor Feyenoord nog wat op het spel stond en voor Standard niet, was duidelijk te zien. De Rotterdammers oogden gretig, terwijl de Belgen het allemaal wel leken te geloven. In de twaalfde minuut kregen de gasten hun eerste goede kans, maar Colin Kazim-Richards knalde in het zijnet. Vier minuten later was het alsnog raak na een slimmigheidje van Jens Toornstra. Waar Standard-doelman Eiji Kawashima op een voorzet rekende, schoot Toornstra een vrije trap uit lastige hoek in één keer in de korte hoek.

Jens Toornstra wordt bejubeld na zijn vierde doelpunt in de afgelopen vier duels.

Zo zat Feyenoord al vroeg op rozen, al viel er in de eerste helft ook wat te betreuren voor de Rotterdammers. Khalid Boulahrouz, die sinds zijn komst wordt geplaagd door blessureleed, moest zich na 26 minuten vanwege een kwetsuur laten vervangen door de net herstelde Luke Wilkshire. In het restant van de eerste helft lieten Jean-Paul Boëtius en met name Kazim-Richards nog flinke mogelijkheden onbenut.

In de tweede helft bleef Feyenoord domineren. Kawashima voorkwam met zijn teen een treffer van Toornstra, maar werd in de zestigste minuut alsnog verslagen. Kazim-Richards zette Corentin Fiore van de bal af en bood daarna Jean-Paul Boëtius een niet te missen kans: 0-2. Dat tweede doelpunt was de genadeklap voor het inspiratieloze Standard. Een smet op de vreugde was het uitvallen van Terence Kongolo kort daarna, die plaatsmaakte voor Wessel Dammers, na Woudenberg de tweede debutant van de avond.

Feyenoord deed de krachtsverhoudingen in de slotminuten recht aan met een derde doelpunt. Een vrije trap van Toornstra werd door Kazim-Richards met de borst verlengd tot bij invaller Elvis Manu, die de bal met het nodige fortuin in het Belgische doel prikte: 0-3. Door de triomf heeft Feyenoord in tegenstelling tot Ajax en PSV een geplaatste status bij de loting voor de zestiende finale, die maandag plaatsvindt in Nyon. De Rotterdammers sluiten de groepsfase af met twaalf punten en blijven daardoor bekerhouder Sevilla (elf punten), HNK Rijeka (zeven) en Standard (vier) voor.