Zuinig AZ met samengeknepen billen langs dapper ASWH

AZ heeft zich ten koste van derdedivisionist ASWH geplaatst voor de kwartfinale van het toernooi om de KNVB-beker. De bezoekers uit Hendrik-Ido-Ambacht mochten lang hopen op een stunt, maar die kwam er niet: 2-0.

John van den Brom stuurde een sterk gewijzigd elftal het veld in tegen de amateurs uit Hendrik-Ido-Ambacht. Ten opzichte van het Eredivisie-duel met Feyenoord  bleven alleen Derrick Luckassen, Robert Mühren, Ben Rienstra en Muamer Tankovic staan. De rest van de opstelling werd opgevuld met een hoop jongelingen, waaronder Nick Olij en Calvin Stengs, die hun debuut maakten voor de Alkmaarders. In totaal stonden er liefst acht spelers uit de eigen jeugdopleiding aan de aftrap.

Met al die nieuwe namen had de thuisploeg het moeilijk in de eerste helft. De Alkmaarders kwamen tot weinig grote kansen, terwijl de bezoekers er aan de andere kant een aantal keer brutaal uit kwamen. Vlak voor de rust sloeg AZ echter toch nog toe. Mühren schoot de bal uit de draai met zijn linkerbeen in de bovenhoek: 1-0.

Ook na de openingstreffer bleef AZ moeite hebben met de amateurs uit Hendrik-Ido-Ambacht. De marge van één doelpunt verschil hield de bezoekers in leven, waardoor de ploeg van trainer Jack van den Berg mocht blijven geloven in een stunt. Drie minuten voor tijd maakte Fred Friday echter alsnog een einde aan de illusies van de derdedivisionist door te profiteren van een fout in de ASWH-verdediging: 2-0.

Na FC Volendam, SC Heerenveen FC Utrecht en Vitesse plaatst AZ zich daardoor als vijfde ploeg voor de kwarftinales van het bekertoernooi.