Zoet zwicht na topprestatie PSV pas na strafschoppen

Reacties

Atlético Madrid heeft ten koste van PSV de kwartfinale van de Champions League bereikt. De Madrilenen namen na 120 doelpuntloze minuten de penalty's beter (8-7). Luciano Narsingh was de enige die miste.

Zoet zwicht na topprestatie PSV pas na strafschoppen

PSV en met name Jürgen Locadia zal de komende tijd nog vaak terugdenken aan die plotselinge kans na een uur. Vrijgespeeld door Andrés Guardado haalde hij uit vanaf links, waarna keeper Jan Oblak zich verkeek op de venijnige stuit. Via de hand van de Sloveen stuitte de bal nog wel tegen de paal, waarna de rebound van Luuk de Jong smoorde en Marco van Ginkel net niet bij de half weggewerkte bal kon. Met de 0-0 uit de heenwedstrijd had dit de genadeklap kunnen zijn.

Trainer Phillip Cocu had zijn opstelling flink omgegooid naar een 5-3-2-formatie, waarmee PSV vorige maand in Utrecht een zakelijke overwinning boekte (0-2) na de bekeruitschakeling tegen de plaatselijke FC een paar dagen daarvoor. Met Santiago Arias en Jetro Willems als opkomende backs, want aan de zijkanten voorspelde Cocu dat er ruimte zou komen. Belangrijk was wel dat PSV de openingsfase zonder kleerscheuren zou doorkomen.

Missie
Dat PSV na een kwartier niet aan een kansloze missie toe was, mag volledig op het conto worden geschreven van Jeroen Zoet. De keeper, ook in het heenduel al de grote uitblinker bij de Eindhovenaren, had een geweldige redding in huis toen Antoine Griezmann binnen het strafschopgebied vrij voor hem opdook. Uit een voor Atlético kenmerkende aanval, waarbij Koke aan de aandacht van Willems was ontsnapt. Met zijn lage voorzet speelde hij de Fransman vrij, maar die faalde ondanks zijn blakende vorm.

Dankzij Zoet groeide PSV in de wedstrijd en waren de Eindhovenaren voor rust voetballend de betere ploeg. Met één gevaarlijk moment, toen Luuk de Jong een aanval opzette met Marco van Ginkel. De middenvelder gaf hard en laag voor, waarbij Atlético-keeper Oblak de bal met veel risico door het midden wegwerkte. Zowel Locadia als De Jong stond te loeren op een rebound, maar de bal kon door de Spanjaarden worden weggewerkt.

Luuk de Jong (rechts) keerde bij PSV terug in de basiself. Tijdens de heenwedstrijd was hij geschorst.
Luuk de Jong (rechts) keerde bij PSV terug in de basiself. Tijdens de heenwedstrijd was hij geschorst.

Intussen maakte een alerte Zoet zowel een gevaarlijke voorzet van Koke als een kopbal van Griezmann onschadelijk, al bleek de laatste redding vanwege buitenspel achteraf overbodig. Maar het vertrouwen werd er natuurlijk niet minder door, een schotje van Saúl vlak na rust pakte hij kinderlijk eenvoudig en een kopbal uit een van de gevreesde corners van José Giménez keek hij in het zijnet. Zo tikte de tijd langzaam weg in Vicente Calderón, waar PSV na een uur dus dé mogelijkheid kreeg om een dreun uit te delen.

Atlético voerde met invaller Fernando Torres de druk wat op in het laatste half uur, maar echt gevaarlijk werden de Madrilenen niet. Een schot van Torres smoorde in een vol strafschopgebied, waarna de bal in de handen van Zoet belandde. Scheidsrechter Mark Clattenburg liet zich intussen niet leiden door de ophitsende sfeer in het stadion en beoordeelde meerdere vermeende overtredingen aan beide kanten als valpartijen. Toch lukte het Torres nog op eigen kracht een kans te creëren, maar Zoet stompte zijn schot via de paal uit het doel.

Overleven
De verlenging werd enkel nog een strijd van overleven voor de moegestreden Eindhovenaren, die Jetro Willems met kramp naar de kant zagen gaan. Ook Diego Godín haalde het laatste fluitsignaal niet, maar de verdediging van Atlético werd niet meer op de proef gesteld. Zoet doorzag een snelle schietbeweging van Griezmann en zette zijn muur goed neer toen Gabi een vrije trap vanaf een gevaarlijke plek over schoot. Maar ook nu bleef PSV eenvoudig op de been, met zelf nog een schietkans voor Guardado.

Uiteindelijk viel het muntje de verkeerde kant op in de penaltyserie, waarin de wereldprestatie van de Eindhovenaren met een gemiste penalty van Luciano Narsingh (lat) in één klap teniet werd gedaan. Atlético Madrid gaat naar de kwartfinale, maar het Nederlands voetbal heeft dankzij PSV wel weer een teken van leven gegeven in Europa.

Lang kan PSV niet stilstaan bij de uitschakeling in de Champions League, want zondag wacht de topper tegen Ajax. Het verschil tussen beide clubs bedraagt slechts één punt.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.