Ziyech bezorgt pover Ajax nipte zege op Excelsior

Ajax heeft zaterdagavond in eigen huis met 1-0 gewonnen van Excelsior. Hakim Ziyech (foto) tekende tegen de Kralingers voor het enige doelpunt.

Ajax-coach Peter Bosz kon in De Arena geen beroep doen op Nemanja Gudelj (ziek), Daley Sinkgraven (voetblessure) en had vrijdag Anwar El Ghazi om disciplinaire redenen uit de selectie gezet.

Met achttien zeges in negentien onderlinge ontmoetingen ging Ajax in het thuisduel op papier een eenvoudige avond tegemoet. In de beginfase leek het daar ook op met kansen voor Kasper Dolberg, Ziyech en Bertrand Traoré. Maar na die laatste mogelijkheid, in de tiende minuut, werd het spel van Ajax steeds minder. De thuisploeg werd steeds slordiger en Excelsior hield betrekkelijk eenvoudig stand.

In de slotminuut van het eerste bedrijf rook Excelsior zelfs even aan de openingsgoal toen Mike van Duinen maar ternauwernood gestopt kon worden door Davinson Sánchez en Ajax-doelman André Onana. Die actie én de 0-0 ruststand leidden tot een Amsterdams fluitconcertje in de rust.

Net als in de eerste helft startte Ajax ook na rust voortvarend. Al na twee minuten brak Ziyech de ban. Dolberg legde de bal met het hoofd klaar voor de spelmaker, die zijn poging van flinke afstand met een venijnige stuiter in de lange hoek zag vallen.

Nouri
Dat het duel vervolgens niet sneller beslist was, had Ajax wederom aan zichzelf te wijten. Eerst raakte Lasse Schöne met een fraaie afstandsknal nog de paal, maar in de 58ste minuut had de Deen de wedstrijd in het slot moeten gooien. Hij miste een penalty, die door arbiter Danny Makkelie was gegeven na een lichte overtreding van Jurgen Mattheij op Dolberg. Omdat Traoré, Younes en Dolberg vervolgens nog enkele kansen om zeep hielpen, was het nog spannend toen Abdelhak Nouri in de zeventigste minuut zijn Eredivisie-debuut voor Ajax mocht maken. Ook zijn komst, en die van Vaclav Cerny, inspireerde Ajax niet meer tot een tweede goal.

Normaal is Lasse Schöne een zekerheidje vanaf de penaltystip, maar nu faalde hij.

Desondanks won Ajax wel, waardoor de Amsterdammers tot op twee punten van koploper Feyenoord kwamen en weer twee punten boven PSV staan. De Rotterdammers treffen zondag nog SC Heerenveen in eigen huis (aftrap 14.30 uur).

De ploeg van Bosz is ondertussen wél bezig aan een goede reeks. Ajax is al 25 competitiewedstrijden op rij trefzeker en inmiddels dertien officiële duels achtereen ongeslagen. Zeven van de acht laatste competitiewedstrijden mondden bovendien uit in een zege. Voor Excelsior zijn de statistieken minder florissant. De goed aan het seizoen gestarte ploeg van trainer Mitchell van der Gaag is inmiddels al vier competitieduels verstoken gebleven van een treffer en staat nog maar twee punten boven hekkensluiter Roda JC Kerkrade.