Ziyech afgelopen seizoen op eenzame hoogte in Eredivisie

Reacties

Het was opvallend nieuws dat Hakim Ziyech als extra speler werd toegevoegd aan de voorlopige selectie van Oranje. Maar nog opvallender is misschien wel dat bondscoach Guus Hiddink dat niet eerder deed.

Ziyech afgelopen seizoen op eenzame hoogte in Eredivisie

Tijdens het afgelopen Eredivisieseizoen was geen speler zo belangrijk voor zijn club als Hakim Ziyech (22 jaar pas) voor FC Twente. De linkspoot had ook een veel hoger rendement dan Tjaronn Chery (FC Groningen) en Davy Pröpper (Vitesse), die in eerste instantie wel geselecteerd werden.

Ziyech was bij ruim 48 procent van de doelpunten direct betrokken als doelpuntenmaker of aangever. Na de winterstop had hij zelfs een voetje in 19 van de 25 goals van FC Twente. Alle andere spelers in de Eredivisie volgden op grote afstand. Alleen Adnane Tighadouini kwam met een percentage van ruim 47 procent in de buurt, maar NAC Breda scoorde wel twintig keer minder dan de Tukkers. Chery scoorde als een na beste middenvelder 43 procent.

Kansen
Dan hebben we het nog niet eens gehad over de ballen die er niet ingingen. Ziyech creëerde namelijk ook met afstand de meeste kansen in dit Eredivisieseizoen. Hij stond aan de basis van 88 aanvallen, Utrechter Yassin Ayoub volgde met 83. Jetro Willems (PSV, 75) en Pröpper (66) kwamen daarna pas op grote afstand.

Ziyech kroonde zich ook tot assistkoning, door zestien keer een treffer voor te bereiden. Willems volgde met dertien. Luuk de Jong, Mark Uth en Luciano Narsingh eidigden op tien. Deze statistieken verzamelde hij allemaal in het shirt van FC Twente. Aan het begin van het seizoen deed hij namelijk ook nog twee keer mee met SC Heerenveen.

Hakim Ziyech (rechts) scoorde afgelopen seizoen ook nog twee keer namens SC Heerenveen.
Hakim Ziyech (rechts) scoorde afgelopen seizoen ook nog twee keer namens SC Heerenveen.

Helaas voor Ziyech worden voor de verkiezing van Meest Waardevolle Speler (ofwel: MVP) alleen de doelpunten en voorzetten bij elkaar opgeteld. Hoewel hij de twee treffers voor Heerenveen mag meerekenen (totaal dertien goals, zestien assists), kwam hij net een puntje tekort op de uiteindelijke winnaar Luuk de Jong (twintig goals, tien assists). Maar Ziyech speelde wel in een slechter draaiend team (nummer tien Twente ten opzichte van kampioen PSV) en is geen spits maar middenvelder.

De registraties van statistiekenbureau Opta liegen er dus niet om. Welke lijstjes je er ook bij pakt, op die klinische verkiezing van MVP na staat deze stilist uit Dronten op eenzame hoogte in de Eredivisie. Het komt Hiddink dus niet slecht uit dat Jordy Clasie (Feyenoord) en vermoedelijk Wesley Sneijder (Galatasaray) wegens clubverplichtingen later dan verwacht bij Oranje aansluiten. Een buitenkansje om Ziyech alsnog te selecteren en daarmee zijn eerdere misser te verbloemen. (Oscar van der Horst, bron: Opta Sports)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.