Assistkoning Ziyech vlag op modderschuit FC Twente

Reacties

In een inktzwart seizoen voor FC Twente is Hakim Ziyech assistkoning van de Eredivisie geworden. De spelmaker van de Tukkers gaf maar liefst zestien beslissende voorzetten en is daarmee een vlag op een modderschuit. Op de laatste speeldag zette hij die stelling met twee goals een en assist tegen SC Heerenveen (3-1 zege) kracht bij.

Assistkoning Ziyech vlag op modderschuit FC Twente

De deal met Ziyech, die in augustus 2014 voor de neus van Feyenoord werd weggegrist bij SC Heerenveen, is waarschijnlijk voorlopig het laatste grote wapenfeit van Twente op de transfermarkt. Een paar maanden na de komst van Ziyech kwamen namelijk de grote financiële problemen bij de landskampioen van 2010 aan het licht. Onder leiding van directeur Gerard van den Belt zijn de Tukkers inmiddels stevig aan het snoeien.

Dat moet ook wel, want door het niet nakomen van de gemaakte beloftes aan de licentiecommissie van de KNVB kreeg Twente dit seizoen tot twee keer toe een puntenaftrek van in totaal zes punten. De onrust aan de top sijpelde ook door naar het veld, waardoor de ploeg van trainer Alfred Schreuder het seizoen eindigt in de grauwe middenmoot van de Eredivisie (tiende plek).

Eigenlijk onttrekt alleen Ziyech zich aan de collectieve malaise in Enschede. Bij negentien van de 25 doelpunten die Twente na de winterstop maakte was de 22-jarige middenvelder betrokken. Zeven keer scoorde hij zelf en twaalf keer was hij de aangever. Daarmee kwam Ziyech op zestien beslissende voorzetten in het gehele seizoen en stak hij PSV-linksback Jetro Willems (dertien assists) de loef af. In totaal eindigde Ziyech op dertien goals, waarvan hij er nog twee voor Heerenveen maakte.

Dat betekent niet dat Twente de komende jaren een elftal om Ziyech heen kan gaan bouwen, want de clubleiding heeft hem inmiddels verteld dat hij tegen een aannemelijk bod mag vertrekken. Cash is immers gevraagd in De Grolsch Veste. In een droomscenario treedt hij in de voetsporen van Dusan Tadic. De vorige assistkoning van de Eredivisie vertrok afgelopen zomer voor veertien miljoen euro van Twente naar Southampton.

De assistkoningen in de laatste tien Eredivisie-seizoenen

Seizoen Speler Club Assists
2014/15 Hakim Ziyech FC Twente 16
2013/14 Dusan Tadic FC Twente 14
2012/13 Dries Mertens PSV 17
2011/12 Luciano Narsingh SC Heerenveen 20
2010/11 Dusan Tadic FC Groningen 17
2009/10 Luis Suarez Ajax 17
2008/09 Luis Suarez Ajax 14
2007/08 Luis Suarez Ajax 14
2006/07 Phillip Cocu PSV 11
2005/06 Dirk Kuijt Feyenoord 18

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.