Zes redenen voor de titel van VfL Wolfsburg

VfL Wolfsburg veroverde zaterdag de titel in de Bundesliga. Dat verrassende kampioenschap ging gepaard met enkele opvallende feiten, met hoofdrollen voor Felix Magath en Grafite.

Zes redenen voor de titel van VfL Wolfsburg

Zo is Magath de zesde trainer die er in slaagde zich met twee clubs tot Meister te kronen. De 55-jarige oefenmeester was eerder in 2004/05 en 2005/2006 de beste van Duitsland met Bayern München. De vijf coaches die Magath voorgingen zijn: Udo Lattek (Bayern München en Borussia Mönchengladbach), Hennes Weisweiler (Gladbach en 1. FC Köln), Otto Rehhagel (Werder Bremen en 1. FC Kaiserslautern), Max Merkel (1860 München en
1. FC Nürnberg) en Branko Zebec (Bayern en Hamburg SV).

Wolfsburg eindigde de eerste competitiehelft als nummer negen. Nog nooit veroverde een club de Duitse titel na zo'n lage klassering tijdens de winterstop. HSV (1981/82) en VfB Stuttgart (2006/07) waren voorheen de clubs die de grootste sprong maakten: van vier naar één. In de zeventien duels na de winterstop pakten Die Wölfe 43 van de mogelijke 51 punten. Met zijn twee treffers tegen Werder Bremen veroverde Grafite de topscorerstrofee. De Braziliaan maakte 28 doelpunten en had daar slechts 25 wedstrijden voor nodig. Dat maakt zijn prestatie nog indrukwekkender, aangezien er sinds 1981 pas één andere speler 28 treffers produceerde. Ailton deed dat in 2003/04 namens Werder, al had hij daar 33 duels voor nodig.

Met Edin Dzeko vestigde Grafite een record, want nog nooit scoorden twee spelers van één ploeg zo vaak in één seizoen. De Bosniër fabriceerde 26 treffers, waarmee hij als tweede eindigde op de topscorerslijst. Tezamen vonden Grafite en Dzeko 54 keer het net. Dat is één keer vaker dan Gerd Müller en Uli Hoeness deden namens Bayern München, zowel in het seizoen 1971/72 als in 1972/73.

Grafite mocht dan een opvallende prestatie te hebben geleverd door 28 keer in 25 duels te scoren, Dzeko kende een imposante terugronde. In de eerste seizoenshelft had de spits pas vijf keer gescoord. In de laatste zestien wedstrijden voegde hij daar 21 goals aan toe.

Met twintig assists bleek Zvejzdan Misimovic de man die in de Bundesliga de meeste beslissende passes verzorgde. Sinds Kicker in het seizoen 1995/96 begon met het bijhouden van een klassement is er niemand geweest die twintig assists in één seizoen verzorgde. Sterker, slechts tweemaal lukte het een speler meer dan vijftien assists te laten noteren: Darius Wosz (17 namens
VfL Bochum in 1996/97) en Zé Roberto (16 namens Bayer Leverkusen in 2001/02).

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen