Wolfsburg jubelt in 2009 en Hoffenheim smacht naar 2008

Tijdens de winterstop bezette VfL Wolfsburg nog de negende plaats in de Bundesliga, terwijl 1899 Hoffenheim als Herbstmeister trots 2008 uitluidde. In 2009 presteren beide clubs totaal anders.

Wolfsburg jubelt in 2009 en Hoffenheim smacht naar 2008

1899 Hoffenheim was in de eerste seizoenshelft de sensatie van de Bundesliga. De club die dit seizoen debuteert op het hoogste niveau, voetbalde zeer aanvallend en attractief, maakte de meeste doelpunten van alle achttien clubs én pakte ook nog de meeste punten. Met het ingaan van de winterstop bleef Hoffenheim kampioen Bayern München op doelsaldo nipt voor.

Maar de ploeg van coach Ralf Rangnick moet in het nieuwe jaar de punten bijeensprokkelen. Na tien duels in 2009 heeft Hoffenheim er pas negen verdiend. Slechts één duel won de club van miljardair Dietmar Hopp. En alleen Karlsruher SC presteert slechter in de tweede competitiehelft. De koppositie is inmiddels ingeruild voor de zesde plaats.

'We verkeren in een vormcrisis', treurde Rangnick afgelopen zaterdag na de 3-0 thuisnederlaag tegen VfL Bochum. En middenvelder Sejad Salihovic klonk evenzeer teleurgesteld. 'Ik weet niet waaraan het allemaal ligt. Vandaag hadden we met rust een duidelijke voorsprong moeten hebben, maar we krijgen er simpelweg geen bal meer in. Waar Hoffenheim keldert, daar schiet Wolfsburg omhoog. De ploeg van coach Felix Magath sloot 2008 af als nummer negen van de Bundesliga met 26 punten. In de tien duels van 2009 pakten Die Wölfe al méér punten: 28. Ze begonnen het nieuwe jaar met een gelijkspel bij 1. FC Köln. Sindsdien regen zij negen zeges aaneen en klopten zij rivalen als Hertha BSC (2-1), Hamburger SV (1-3) en Bayern München (5-1).

In de stand van 2009 is Wolfsburg dan ook de ongenaakbare koploper van de Bundesliga. VfB Stuttgart komt met 23 punten als enige in de buurt van Magaths ploeg. Andere titelkandidaten als HSV (18), Bayern (16) en Hertha (16) pakten veel minder punten. In de actuele rangschikking bezet Wolfsburg eveneens de eerste plaats. Met nog zeven duels op het programma bedraagt de voorsprong drie punten op Bayern München en HSV.

Toch blijven de spelers voorzichtig, zoals middenvelder Christian Gentner: 'Als wij met dit zelfvertrouwen blijven voetballen, is het voor iedereen moeilijk ons te verslaan. Maar ons doel blijft deelname aan Europees voetbal. Dat moeten wij ons niet meer laten ontglippen. En als we twee speelronden voor het einde nog steeds bovenaan staan, dán kunnen we over méér gaan praten.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen