Elke zeventig minuten scoort Grafite voor Wolfsburg

Grafite klopt zichzelf niet op de borst als dé grote man van VfL Wolfsburg. Maar de Braziliaanse goalgetter heeft recht trots te zijn op zijn indrukwekkende scoringsgemiddelde.

Elke zeventig minuten scoort Grafite voor Wolfsburg

Grafite vormt met Edin Dzeko en spelverdeler Zvjezdan Misimovic de Magisches Dreieck van de verrassende koploper VfL Wolfsburg. De Bosniër Dzeko staat op vijftien goals, terwijl zijn landgenoot Misimovic zestien keer de assist leverde. Maar Grafite is met twintig treffers de meest bejubelde man.

Zijn scoringsdrift heeft VfL Wolfsburg tot een van de voornaamste titelkandidaten gemaakt. Dit seizoen kan Grafite bogen op een indrukwekkend gemiddelde. De Braziliaan heeft slechts zeventig minuten nodig per doelpunt. Daarmee steekt hij de Duitse legende Gerd Müller naar de kroon. Der Bomber kwam in zijn beste seizoen, 1971/72, tot een moyenne van 76,5 minuten per goal.

De 29-jarige Braziliaan, die in 2007 voor acht miljoen euro overkwam van Le Mans, heeft in zijn tweede jaar voor Die Wolfe zijn draai gevonden. Door zijn twee doelpunten tegen Bayern is hij bezig aan zijn beste seizoen ooit. Het oude record van de scherpschutter dateert van 2004, toen hij zeventien keer scoorde voor São Paulo. Grafite heeft Hoffenheim-spits Vedad Ibisevic afgelost als topscorer van de Bundesliga. 'Dat is niet belangrijk', keek de Braziliaan een paar weken geleden vooruit op de wisseling van de wacht. 'Ik blijf met beide benen op de grond staan.'

Grafite mag zich nuchter presenteren, afgelopen zaterdag bracht hij de toeschouwers in de Volkswagen-Arena in vervoering. Met een fraaie solo en dito afronding met de hak tekende Grafite voor het sluitstuk van de ongekende overwinning op Bayern (5-1). 'Ik heb in Frankrijk al een keer met de hak gescoord, maar deze was veel, veel mooier. De bal bleef tussen mijn benen hangen. Op dat moment was alleen het hakje nog mogelijk. Maar de overwinning maakt me gelukkiger dan deze goal.'

Trainer Felix Magath roemt zijn Magisches Dreieck, maar het succes komt niet slechts door het drietal. 'Die drie jongens spelen een heel sterk seizoen. Maar de reden dat we na de winterstop op de ranglijst gestegen zijn, ligt vooral aan de toegenomen stabiliteit in de verdediging. Voorin waren we al sterk.' Van de 58 competitietreffers heeft het trio in vijftig gevallen (ruim 86 procent) een aandeel. De bijdrage van Grafite met twintig goals en zes assists is 45 procent.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen