'Zelfs de beste keeper aller tijden maakt fouten'

Na afloop van de Zuid-Europese kraker in de WK-kwalificatiereeks tussen Italië en Spanje (1-1) waren met name de zeldzame fout van Gianluigi Buffon en de Italiaanse veerkracht het onderwerp van gesprek. Beide partijen konden prima leven met een punt.

Toch mocht vooral Italië zich in de handen wrijven. Tien minuten voor tijd leidde Spanje nog doordat Buffon in de 55ste minuut de bal volledig miste toen Vitolo op hem afstormde. 'Buffon is een geweldige keeper, ik had die fout niet verwacht', zei de vleugelspits van Sevilla. Daniele De Rossi, uit een strafschop goed voor de gelijkmaker, kon het zijn keeper vergeven. 'Zelfs de beste doelman aller tijden maakt fouten. Anders zou hij een machine zijn.'

De kans die Vitolo later in de tweede helft miste, was een al even dure fout. Oog in oog met Buffon verdween de bal naast het Italiaanse doel. 'Toch blijft dit een belangrijk punt', vond Vitolo. Daar sloot de man die hem opstelde zich bij aan. 'Ik ben niet verrast dat we niet hebben gewonnen', reageerde bondscoach Julen Lopetegui. 'Italië is een sterke ploeg en altijd in staat tot een comeback en toonde een enorme vastberadenheid. Na rust speelden ze veel directer.'

Voor rust had Spanje het heft nog in handen met bijna 75 procent balbezit. Italië schoot zelfs geen enkele keer op doel. Daar had bondscoach Giampiero Ventura al rekening mee gehouden. 'We wisten dat Spanje de bal in bezit zou hebben, maar het doelpunt was een lucky en Buffon heeft verder nauwelijks een redding hoeven verrichten. Maar elke keer als wij de bal veroverden, gaven we 'm binnen twee seconden weer terug. Dat kwam toch een beetje door de spanning.'