Italië komt zeldzame fout Buffon te boven tegen Spanje

Reacties

Italië heeft de eerste thuisnederlaag ooit in de WK-kwalificatiereeks op het nippertje afgewend. Dankzij een late strafschop liet Spanje een belangrijke overwinning door de vingers glippen: 1-1. De strijd om het directe plaatsbewijs in Groep G ligt daarmee nog volledig open.

Italië komt zeldzame fout Buffon te boven tegen Spanje

Spanje is al 54 WK-kwalificatiewedstrijden ongeslagen en maakte van meet af aan de dienst uit tegen de ploeg die in de achtste finale van het EK nog te sterk was. Ook onder de nieuwe bondscoach Julen Lopetegui grossierde de onttroonde Europees kampioen in balbezit. Met David Silva als grote aanjager kwam Italië er nauwelijks aan te pas. De Azzurri lieten voor rust geen enkel schot op het doel van David de Gea noteren.

Ook Gianluigi Buffon kreeg ondanks het Spaanse overwicht niet bijster veel te doen. La Roja werd eigenlijk nog het gevaarlijkst bij spelhervattingen, maar Gerard Piqué miste tot twee keer toe een goede kopkans. Tien minuten na rust kreeg Spanje echter loon naar werken toen Vitolo de bal in een leeg doel kon prikken na een fout van de uitkomende Buffon, die de bal volledig miste. Niet veel later kreeg Pellè de eerste mogelijkheid voor Italië, maar zijn kopbal verdween naast.

Diego Costa ontsnapte in de tweede helft aan een tweede gele kaart. Meteen daarna verving Álvaro Morata de spits van Chelsea.
Diego Costa ontsnapte in de tweede helft aan een tweede gele kaart. Meteen daarna verving Álvaro Morata de spits van Chelsea.

Jordi Alba had het veld toen al verlaten met een blessure. Even later volgde ook Riccardo Montolivo na een harde charge van Sergio Ramos. De onvervalste Zuid-Europese kraker ontaardde daardoor even in een veldslag. Graziano Pellè probeerde wraak te nemen voor het uitvallen van zijn ploeggenoot door een uitgestoken arm richting het hoofd van de Spaanse captain te gaan. Die actie bleef onbestraft, maar Vitolo en Diego Costa kregen wel gele kaarten na verhitte opstootjes.

In de tweede helft begon Italië na de 0-1 zowaar te voetballen. Invaller Ciro Immobile, die Pellè tot diens woede verving, kreeg de bal er bij de tweede paal echter niet in na doorkoppen van Éder. Toch mocht vooral Vitolo zich aanrekenen dat hij niet nogmaals scoorde, toen hij oog in oog met Buffon kwam. Die misser kwam Spanje duur te staan. Tien minuten voor tijd veroorzaakte Ramos een penalty, die Daniele De Rossi benutte: 1-1. Andrea Belotti leek zelfs nog de 2-1 te maken, maar stond buitenspel.

Albanië
Albanië en Israël mogen zich nog kanshebber wanen voor een WK-ticket. De EK-ganger won donderdag met 2-0 bij Liechtenstein door treffers van Jahmir Hyka en Bekim Balaj en is na twee duels koploper met zes punten. Macedonië verloor een maand na de nederlaag tegen de Albanezen ook van Israël (1-2), al deed Ilija Nestorovski na rust nog iets terug nadat Tomer Hemed en Tal Ben Chaim voor een 0-2 ruststand hadden gezorgd. Ook de late rode kaart voor Eitan Tabi bracht geen soelaas voor Macedonië.

Stand Groep G
Albanië 2-6 (4-1)
Spanje 2-4 (9-1)
Italië 2-4 (4-2)
Israël 2-3 (3-4)
Macedonië 2-0 (2-4)
Liechtenstein 2-0 (0-10)

De groepswinnaar plaatst zich rechtstreeks voor het WK 2018 in Rusland. De acht beste nummers twee spelen play-offs.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.