Zeldzaam duel met Chili leverde in 1928 zege door loting op

Reacties

Nederland speelde in het verleden pas een keer eerder tegen Chili, de tegenstander van 18.00 uur vanavond. De eerste en tot nu toe enige ontmoeting vond plaats in het kader van de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam en werd op bizarre wijze door Oranje gewonnen.

Zeldzaam duel met Chili leverde in 1928 zege door loting op

Voor landen die op de Spelen van dat jaar snel werden uitgeschakeld werd door de FIFA een zogeheten troosttoernooi georganiseerd. Chili haalde het hoofdtoernooi van de Spelen niet eens, doordat het in de voorronde met 4-2 van Portugal verloor. Oranje werd in de eerste ronde uitgeschakeld door Uruguay (2-0).

In het troosttoernooi verging het beide landen beter. In de eerste ronde rekende Oranje af met België (3-1) en Chili met Mexico (3-1). De finale tussen Nederland en de Chilenen eindigde in een 2-2 gelijkspel. Namens Nederland scoorden Leo Ghering en Felix Smeets. Manuel Paredes en Oscar Alfaro troffen doel voor Chili.

In die tijd werden er nog geen strafschoppen genomen na de reguliere speeltijd en verlenging. De winnaar werd daarom per loting aangewezen. Oranje kwam als winnaar uit de bus en toonde zich sportief, door de beker aan Chili te gunnen. Zo vriendelijk zal het er vanavond niet aan toe gaan, als Oranje en Chili spelen om de koppositie in Groep B en het waarschijnlijke ontlopen van gastland Brazilië.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.