Wonder van München door improductiviteit onwaarschijnlijk

Reacties

De Allianz Arena moet dinsdag het toneel worden van het Wonder van München. Maar juist met scoren heeft Bayern in jaren niet zo veel moeite gehad als op dit moment. Der Rekordmeister is al zes uur (!) zonder treffers.

Wonder van München door improductiviteit onwaarschijnlijk

De naam Guardiola staat gelijk aan aanvallend én succesvol voetbal. Dat past ook perfect bij wat de Beierse grootmacht verwacht van zijn trainer; die moet prijzen pakken met aantrekkelijk voetbal.

Ook dit seizoen volgde Bayern dat gewenste pad. Overladen met lof over de manier van spelen en met een stortvloed aan doelpunten pakte het de Duitse titel. Het heette slechts de opmaat te zijn voor méér. The Treble, met minder nam Guardiola geen genoegen. Het klonk perfect in de oren van de Beierse clubleiding.

Maar juist nadat de kampioensvlag was gehesen, raakte Bayern stukje bij beetje de onaantastbare status kwijt in Duitsland. Dat was ook vorig jaar het geval. Toen liet Guardiola na het behalen van de titel de teugels wat vieren, gaf zijn vaste waarden rust, moest toezien hoe de automatismen uit het spel verdwenen en kreeg zijn ploeg niet op tijd weer op het juiste spoor. Het resultaat was dat de hoogste prijs (de Champions League) eind april onhaalbaar was geworden.

Werd Arjen Robben te snel ingezet na zijn buikspierblessure?
Werd Arjen Robben te snel ingezet na zijn buikspierblessure?

Ook dit seizoen kwam na het binnenhalen van de onbetwistbare titel de sleet erop. Blessureleed werd gezien als een oorzaak van de terugval, maar de vraag is welke hand Guardiola daarin zelf heeft gehad. De perfectionist eist het maximale van zichzelf, en van zijn spelers. Hij heeft het verwijt gekregen dat hij spelers als Arjen Robben over de kling heeft gejaagd, met nieuw blessureleed als gevolg. Blijkbaar wilde de Catalaan niet dezelfde fout maken als een jaar eerder toen hij achteraf te veel verslapping toestond.

Maar opnieuw kan Bayern het grootse aanvalsspel niet tot het einde volhouden. Clubarts Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt kreeg de zwartepiet en moest na jaren van trouwe dienst plaatsmaken. Hij werd door Guardiola verantwoordelijk gehouden voor de personele problemen door blessures.

Opvallend genoeg volgde de breuk met Müller-Wohlfahrt na de nederlaag bij FC Porto, in de kwartfinale van de Champions League. Guardiola is niet gewend te verliezen. Maar inmiddels is de trainer ook bekend met een voor hem nieuw fenomeen: drie keer op rij verliezen. Na Bayer Leverkusen en Barcelona zette FC Augsburg Bayern te kijk.

De laatste keer dat Bayern kon juichen: op 28 april in München.
De laatste keer dat Bayern kon juichen: op 28 april in München.

Een oorzaak is dat de Beierse doelpuntenmachine compleet is stilgevallen. Sinds de treffer van Robert Lewandowski in de 29ste minuut van het bekerduel met Borussia Dortmund (1-1) lukt het Bayern maar niet om te scoren. Zelfs alle pogingen in de noodzakelijke penaltyreeks leverden geen doelpunt op. Met inmiddels 360 minuten zonder doelpunt komt de dramatische reeks van 1998 (535 minuten) boven als schrikbeeld.

Na de nederlaag op eigen veld tegen FC Augsburg (0-1) waarschuwde Guardiola voor een te grote focus op het gebrek aan doelpunten. 'Als we dinsdag ons alleen maar richten op het maken van goals, dan gaan we net als vorig jaar tegen Real Madrid verliezen', refereerde hij aan de pijnlijke nederlaag in de halve finale van de Champions League.

In München verloor Bayern toen met 4-0, terwijl de uitgangspositie na het bezoek aan Spanje niet zo slecht was als nu. De Duitse kampioen moet dinsdag een 3-0 verlies uit de eerste wedstrijd in Camp Nou wegwerken. Als dat lukt met de nu stilgevallen doelpuntenmachine, dan mag dat met recht het Wonder van München worden genoemd. Dan wordt alle steeds luider doorklinkende kritiek op Guardiola weer weggeslikt.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.