Wolfsburg verwijst Van Gaal naar de Europa League

Manchester United heeft zich niet weten te plaatsen voor de volgende ronde in de Champions League. Zonder Bas Dost won Wolfsburg van het elftal van Louis van Gaal (3-2).

Waar de amusementswaarde van wedstrijden van Manchester United de laatste weken aan zich te wensen overliet, werd het duel met Wolfsburg een spektakelstuk. Al na een minuut had André Schürrle de openiningstreffer op zijn schoen voor de ploeg die aantrad zonder Bas Dost, maar zeilde zijn volley over. Aan de overkant was het wel raak bij de eerste de beste aanval. Juan Mata stuurde Anthony Martial de diepte in, die keeper Diego Benaglio met een laag schot op het verkeerde been zette.

Manchester United was virtueel even leider in de groep, maar de schade werd door de thuisclub snel gerepareerd. Daley Blind leidde het onheil in met een overtreding op het middenveld, waarna Naldo de vrije trap van Ricardo Rodríguez subtiel verlengde (1-1). Na een prachtige aanval over meerdere schijven hoefde Vieirinha de bal vlak voor het halfuur alleen nog maar in het lege doel te schuiven.

Op een kans voor Draxler na was het United dat daarna de overhand had. Twee keer greep de assistent-scheidsrechter in ten nadele van de ploeg van Louis van Gaal. Een doelpunt van Jesse Lingard werd pas na een halve minuut afgekeurd, omdat Juan Mata buitenspel zou hebben gelopen in de baan van zijn gekrulde schot. En vlak na rust schoot de andere assistent Naldo te hulp toen hij binnen de zestien de bal verloor aan Memphis Depay, die in de tweede helft erg aanwezig was.

Aanvankelijk leek er nog geen vuiltje aan de lucht voor Manchester United, dat via Anthony Martial (tweede van links) op voorsprong kwam (0-1).

In een fase dat de 2-2 in de lucht hing, was Memphis met een halve omhaal het gevaarlijkst namens de bezoekers. Waar Benaglio zijn eerste inzet nog redde, zag de keeper tot zijn opluchting hoe een vrije trap van de Oranje-international even later naast zeilde. Toch deelden de Duitsers via Schürrle, die David de Gea bijna van grote afstand verraste, en Max Kruse (naast) ook plaagstoten uit.

Gesteund door de tussenstand in Eindhoven, waar CSKA Moskou een voorsprong had genomen tegen PSV, bleef Manchester tijdens de slijtageslag geloven in een goed resultaat. Josuha Guilavogui bezorgde de Engelsen even enorme vreugde door knullig in zijn eigen doel te koppen (2-2), maar Naldo kopte direct daarna een corner binnen, waar Blind zich op de doellijn nog tevergeefs voor de bal probeerde te werpen (3-2).

PSV was inmiddels ook op voorsprong gekomen, waardoor de Engelsen twee treffers nodig hadden in de laatste tien minuten. Verder dan een knal van Lingard kwamen ze echter niet, waardoor Dost met Wolfsburg poulewinnaar is en Van Gaal, Memphis en Blind veroordeeld zijn tot de Europa League.