Wisselende successen Nederlandse clubs tegen Rapid Wien

Reacties

Tien keer eerder nam een Nederlandse club het in een officiële wedstrijd op tegen Rapid Wien. Een overzicht van de ontmoetingen.

Wisselende successen Nederlandse clubs tegen Rapid Wien

PSV nam het in het seizoen 1955/56 in het kader van strijd om de Europa Cup I op tegen de club uit de Oostenrijkse hoofdstad. Rapid won het thuisduel met de Eindhovenaren met 6-1 en ging in de Lichtstad met 1-0 onderuit. Veertien jaar later revancheerde PSV zich. Onder leiding van de Duitse trainer Kurt Linder was de Eredivisionist twee keer (1-2 en 4-2) te sterk voor Rapid.

Twaalf jaar na de dubbele overwinning plaatsten de Oostenrijkers zich ten koste van PSV voor de derde ronde van het UEFA Cup-toernooi. In 1981 verloor PSV de uitwedstrijd met 1-0 en in de return was een 2-1 zege onvoldoende om door te gaan. In 1987 stond PSV voor het laatst tegenover Rapid Wien. Guus Hiddink leidde zijn team toen met twee overwinningen (1-2 en 2-0) naar de volgende ronde van de strijd om de Europa Cup I, die uiteindelijk ook door de Eindhovenaren werd gewonnen.

De Oostenrijkers kwamen in 1996 voor het laatst in actie op Nederlandse bodem. In de halve finale van het toernooi om de Europa Cup II kwam Feyenoord in de eigen Kuip niet verder dan 1-1, twee weken later volgde een 3-0 nederlaag in Wenen.

Ajax
Ajax moet diep in de geschiedenisboeken duiken wil het de resultaten van de eerste wedstrijden tegen Rapid Wien bekijken. In 1930 oefenden de Amsterdammers twee maal tegen de Oostenrijkse hoofdstedelingen. De Nederlandse recordkampioen ging beide keren fors onderuit (16-2 en 5-2). In 1985 won Ajax in een oefenwedstrijd met 4-2 van de komende Champions League-opponent.

De laatste keer dat de Amsterdammers Europees speelden tegen een Oostenrijkse opponent, liep dat uit op een grote teleurstelling. Ajax slaagde er niet in om de achtste finale van de Europa League te bereiken, aangezien de ploeg van trainer Frank de Boer twee keer hard onderuit ging tegen Red Bull Salzburg (0-3 en 3-1).

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.