Wilmots op werkbezoek voor 'gouden generatie' Belgen

Marc Wilmots is sinds afgelopen zondag in Brazilië. De bondscoach van België is daar op zoek naar een geschikt onderkomen voor het WK van volgend jaar zomer. Gezien de huidige stand in de WK-kwalificatiegroep niet eens zo gek, maar als je kijkt naar het recente verleden van de Belgen kan het bezoek wel eens voor niets zijn geweest.

Wilmots op werkbezoek voor 'gouden generatie' Belgen

Het laatste eindtoernooi van de Rode Duivels dateert alweer uit 2002, toen de Belgen deelnamen aan het WK in Japan en Zuid-Korea. Destijds kwam de ploeg van de toenmalige bondscoach Robert Waseige tot de achtste finales. Daarin werd het uitgeschakeld door de latere wereldkampioen Brazilië (2-0). Aanvoerder tijdens dat toernooi was de huidige bondscoach Wilmots. <i>Links Marc Wilmots samen met Timmy Simons in duel met voormalig wereldster Ronaldo op het WK 2002.</i> Diezelfde Wilmots staat er op dit moment goed voor in Groep A, waarin België en Kroatië na vier wedstrijden aan kop staan met tien punten. Eerste achtervolger in die groep is Servië, met een achterstand van zes punten. Met nog zes wedstrijden te gaan lijkt het tussen België en Kroatië te gaan voor directe plaatsing van het WK.

De tweede groepswedstrijd tussen beide landen wordt op 11 oktober dit jaar gespeeld in Kroatië. Het eerste duel in Brussel eindigde in een 1-1 gelijkspel. Voor de Belgen is er de uitgelezen mogelijkheid zich weer eens te plaatsen voor het eindtoernooi sinds twaalf jaar.

En mochten Marc Wilmots en zijn 'gouden generatie' zich niet direct plaatsen volgt er een herkansing via de play-offs. Mits het niet de slechtste runner-up wordt. Van de negen groepen plaatst alleen de nummer twee met de minste punten zich niet voor de play-offs.

Terug naar Brazilië, waar Wilmots alles tot in puntjes uitzoekt tijdens zijn vijfdaagse bezoek aan het gastland van het WK 2014. 'Maar liefst tien locaties worden uitvoerig bestudeerd', aldus een optimistische bondscoach, die er van uitgaat dat hij met zijn talentvolle selectie deel gaat nemen aan de eindronde in Zuid-Amerika.

Gouden lichtingGezien het beschikbare materiaal van de zeventigvoudig international is deelname aan het WK dan ook een zeer realistisch streven. Neem alleen de spelers die uitkomen voor de Engelse topclubs: Vincent Kompany (Manchester City), Thomas Vermaelen (Arsenal), Jan Vertongen (Tottenham Hotspur) en Eden Hazard (Chelsea). <i>V.l.n.r.: Vincent Kompany, Thomas Vermaelen en Jan Vertonghen.</i> Ze zijn allen basisspeler bij toonaangevende topteams. En daarbij blijft het niet. Want het heeft verder nog spelers die uitkomen voor onder meer Everton, Bayern München en FC Porto, terwijl de Eredivisie-spelers Dries Mertens (PSV), Toby Alderweireld (Ajax) en Nacer Chadli (FC Twente) nadrukkelijk op de deur bonken van de Europese grootmachten.

Het is dus niet verwonderlijk dat de Belgen hun hoop hebben gevestigd op de huidige generatie 'topspelers' en een nieuwe teleurstelling, gezien het beschikbare materiaal, achterwege zou moeten blijven. De grote vraag is echter: hoe gaat het nationale elftal om met de immense druk?

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen