'Wij zijn toch geen stelletje koekenbakkers?'

Reacties

Willem van Hanegem zet vraagtekens bij de keuzes van Oranje-bondscoach Danny Blind. De oud-international pleit voor Rick Karsdorp en Georginio Wijnaldum.

'Wij zijn toch geen stelletje koekenbakkers?'

Volgens Van Hanegem kan Oranje het dinsdag op Wembley nauwelijks slechter doen dan tegen Frankrijk (2-3). Dat Engeland indruk maakte tegen Duitsland, hoeft ook geen reden te zijn om bang te zijn voor een nieuwe zeperd.

'Je moet nooit bang zijn. Het kan ook ineens goed gaan lopen. Nederlandse ploegen voetballen over het algemeen aardig tegen Engelsen. Wij zijn toch geen stelletje koekenbakkers? Kijk naar PSV tegen Atlético. Dat ging ook veel beter dan verwacht', zegt Van Hanegem in het AD.

Maar het Nederlands elftal zal dan wel anders voor de dag moeten komen en niet het voorkomen van balverlies als hoogste goed moeten beschouwen. De waslijst aan afwezigen is ook geen excuus.

'Natuurlijk kunnen we beter, ook zonder mensen als Arjen Robben en Wesley Sneijder. Bij Engeland deed Wayne Rooney ook niet mee. Misschien komen ze er daar wel achter dat het beter is als hij niet speelt. Robben is voor ons een speciale speler, maar jongens als Quincy Promes en Memphis Depay zijn ook handig.'

Karsdorp en Wijnaldum
Van Hanegem zet zijn vraagtekens bij de keuze van Danny Blind voor een tactiek met vijf verdedigers en drie middenvelders. Met name de personele invulling kan in zijn ogen veel beter.

'Joël Veltman doet het bij Ajax uitstekend als rechtsback, maar niet in dit systeem. Hij deed tegen Frankrijk bijna alles fout. Dat moet je hem niet kwalijk nemen', aldus Van Hanegem. 'Hij is het type er niet voor. Dan kan je daar beter Rick Karsdorp neerzetten, en niet omdat hij van Feyenoord is.'

Ook op het middenveld zou het Feyenoord-icoon een andere keuze maken wat de bezetting ervan betreft. 'Bij Van Gaal ging dat bij het WK goed en toen was er een belangrijke rol voor Wijnaldum weggelegd. Dit spelletje is hem op het lijf geschreven. Hij heeft het loopvermogen om steeds voorin bij te sluiten en terug te schakelen. Maar hij zat tegen Frankrijk op de bank.'

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.