Wiegman debuteert bij Oranje met monsterzege

Reacties

Het Nederlands vrouwenelftal heeft de eerste overwinning van 2017 binnen. Op een drassig veld in het stadion van San Pedro del Pinatar wonnen de Leeuwinnen vrijdag gemakkelijk van Roemenië (7-1).

Wiegman debuteert bij Oranje met monsterzege

Het noodweer in La Manga had het eerste duel van bondscoach Sarina Wiegman op losse schroeven gezet. Maar na een droge nacht volgde het groene licht voor de oefenwedstrijd tegen Roemenië tijdens het trainingskamp in Spanje.

Wiegman greep de wedstrijd tegen de nummer 37 op de FIFA-ranglijst aan om nieuwe samenstellingen uit te proberen, waardoor de meeste vaste basisspelers aan de kant van Nederland (de nummer 12) op de bank bleven zitten. 'Dit trainingskamp is een kans om iedereen te kunnen zien. Bovendien komen sommige speelsters uit een langere rustperiode, daar moeten we voorzichtig mee omgaan.'  

Aanvoerder Mandy van den Berg begon wel in de basis, evenals middenvelder Sherida Spitse en Lieke Martens, de vleugelspeler van het Zweedse FC Rosengard. Net als in de laatste oefenwedstrijd tegen Engeland begon ze echter niet als vleugelspeler aan de linkerkant, maar op de nummer tien positie, een plek waar ook Daniëlle van de Donk, die met een lichte enkelblessure kampt, en Jill Roord voor in aanmerking komen.

Ook om de plek onder de lat wordt nog volop gestreden. In principe draagt Sari van Veenendaal rugnummer één, maar Loes Geurts, die tegen Roemenië de tweede helft inviel zit haar op de hielen. Angela Christ keepte de eerste helft.

Dat Nederland halverwege de eerste helft op achterstand kwam viel Christ  echter op geen enkele manier aan te rekenen. Door het vroeg uitvallen van verdediger Kelly Zeeman, die na een loopactie naar haar rechter hamstring greep, moest Wiegman snel wisselen en bracht Stefanie van der Gragt als vervanger. Een moment van concentratieverlies in de verdediging vlak daarna leidde tot een spaarzame uitbraak van de fysiek sterke Roemenen, waardoor Florentina Olar in haar eentje op de keeper af kon lopen en de bal simpel binnenschoof.

Sherida Spitse speelde haar 125ste interland
Sherida Spitse speelde haar 125ste interland

Dat gebeurde terwijl Nederland tot op dat moment de bovenliggende partij was met het meeste balbezit. Alleen niet op de manier die Wiegman graag ziet. 'De eerste helft werden veel te veel breedtepassjes gegeven', zei de bondscoach na afloop. 'We moeten sneller vooruit. Dat kunnen we doen door op te bouwen, maar dan moet de handelingssnelheid omhoog, of door een lange bal te geven. Als je dat afwisselt kun je de tegenstander op het verkeerde been zetten en ruimte creëren voor jezelf. Die afwisseling miste ik in de eerste helft.'

Dankzij Lineth Beerensteyn, die vanaf rechts de bal met haar linkerbeen subtiel in de verre hoek krulde, trok Nederland de stand weer recht en ging het met 1-1 de rust in. De tweede helft gaf een ander beeld, mede door de inbreng van een gemotiveerde Roord op nummer tien en met Lieke Martens aan de linkerkant. Bij haar eerste balcontact schoot Roord de bal achter de Roemeense keeper Andrea Paraluta. Nog geen drie minuten later tekende de talentvolle speelster van FC Twente, die onder de vorige bondscoach Arjan van der Laan weinig kansen kreeg, voor haar tweede doelpunt.

'Ik wist dat ik mezelf moest laten zien, maar echt zenuwachtig was ik niet. Ik dacht, ik ga gewoon lekker voetballen', vertelde Roord na afloop. 'Ik wist dat het een mindere tegenstander was waardoor ik veel aan de bal zou zijn. Dat is mijn sterkste punt. Natuurlijk blijft het altijd spannend want uiteindelijk wil ik in de basis spelen. Dan moet je de momenten pakken om te laten zien wat je kunt, dat heb ik vandaag gedaan.'

Na de 3-1 was het verzet van de Roemenen gebroken en leek Nederland bevrijd. Elk duel werd gewonnen, het baltempo ging omhoog en kansen werden benut. Zo kopte Van der Gragt de 4-1 binnen en leidde een vrije trap van jubilaris Spitse, onderweg aangeraakt door een speelster van Roemenië, tot de 5-1. Ook Vivianne Miedema, die Sisca Folkertsma verving, pikte twee doelpunten mee, waarvan de laatste de mooiste was. Jackie Groenen ving de bal op het middenveld op en zocht de combinatie met Roord, die de bal vervolgens klaarlegde voor Miedema.

'Dat doet me goed', zei Wiegman. 'Vooral omdat Jackie voor eigen succes had kunnen gaan, maar in plaats daarvan hield ze het overzicht. Het is knap als je dat in de laatste fase van een wedstrijd nog kunt opbrengen.' En zo stapte er op vrijdagmiddag een tevreden bondscoach van het drassige veld in de Pinatar Arena. 'Het was geen toptegenstander, maar we hebben wel met 7-1 gewonnen. Dat is een uitslag die staat.' (Annemarie Postma)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.