West Ham-revelatie Payet schittert in de schaduw van Özil

Reacties

Geïnspireerd door uit de pan rijzende tv-inkomsten trokken de Premier League-clubs de voorbije zomer massaal de portemonnee. Vrijwel geen enkele aankoop valt zo in de smaak als Dimitri Payet, de man die West Ham United in de subtop houdt.

West Ham-revelatie Payet schittert in de schaduw van Özil

Weer hield West Ham zaterdag stand tegen een topploeg. Na een zege op bezoek bij Manchester City, werden The Citizens op Upton Park op 2-2 gehouden. The Hammers kwamen twee keer op voorsprong dankzij Enner Valencia. Toch was het optreden van de aanvaller na afloop niet het onderwerp van gesprek, de spotlights waren gericht op Dimitri Payet. Wederom.

De technische hoogstandjes, succesvolle dribbels en doordachte steekpasses kwamen voor manager Slaven Bilic niet als een verrassing, zo vertelde hij bij Sky Sports. 'Hij doet dat dagelijks tijdens de training.' Bij Match of the Day werd later op de avond door Gary Lineker en Ian Wright, beiden in het verleden zelf smaakmaker in de Engelse competite, minder nuchter geoordeeld over de prestatie van de Franse spelmaker. 'Een spectaculaire aankoop van West Ham, wat een schitterende voetballer', zei Lineker. Wright vulde aan: 'Hij was vandaag met afstand de beste speler op het veld.'

Dimitri Payet heeft er met Jamie Redknapp na zaterdagavond een fan bij. 'Door hem wil ik een seizoenskaart van West Ham kopen. Het lijkt hem geen enkele moeite te kosten, heerlijk om te zien', aldus de analist.
Dimitri Payet heeft er met Jamie Redknapp na zaterdagavond een fan bij. 'Door hem wil ik een seizoenskaart van West Ham kopen. Het lijkt hem geen enkele moeite te kosten, heerlijk om te zien', aldus de analist.

Dat West Ham zesde staat in de Premier League mag grotendeels op het conto worden geschreven van Payet, die vorige zomer voor vijftien miljoen euro overkwam van Olympique Marseille. De aanvallende middenvelder maakte grote indruk in de Ligue 1. De voorbije jaargang leverden van alle spelers in de vijf grootste Europese competities alleen Kevin De Bruyne, Cesc Fabregas en Lionel Messi meer assists af in competitieverband.

Aanpassingsproblemen heeft Payet in Oost-Londen niet. Alleen Arsenal-smaakmaker Mesut Özil creëert dit seizoen per wedstrijd gemiddeld meer kansen dan het creatieve brein van West Ham. Payet scoorde zes keer en bereidde vier goals voor.

Gemiddeld meeste kansen gecreëerd per Premier League-wedstrijd (seizoen 2015/16)
Speler Kansen gecreëerd Duels Gemiddelde
Mesut Özil 88 21 4,19
Dimitri Payet 57 16 3,56
Kevin De Bruyne 67 19 3,53

Onder leiding van de nieuwe manager Bilic startte West Ham het seizoen voortvarend. In de eerste drie maanden werd onder meer gewonnen op bezoek bij Arsenal (0-2), Liverpool (0-3) en Manchester City (1-2). De Londenaren zakten in de maanden november en december weg. De dip viel niet geheel toevallig samen met de afwezigheid van Payet. De hoofdstedelingen wonnen maar één keer in acht competitieduels, waarvan de Fransman er zeven aan zich voorbij moest laten gaan vanwege een enkelblessure. De invloed van Payet is duidelijk zichtbaar in de resultaten.

West Ham United met en zonder Payet
Met/zonder Duels Punten Gemiddelde
Met Payet 16 28 1,75
Zonder Payet 7 8 1,14

Nu Payet enkele weken terug is, hoeft Bilic zich niet meer te richten op het beperken van schade. The Hammers dromen van een topklassering. In het seizoen 1998/99 eindigde West Ham voor het laatst in de topvijf. Payet en consorten kijken eind januari tegen een achterstand van slechts één punt op nummer vijf Manchester United aan. De Fransman lijkt in ieder geval klaar voor de laatste maanden van het seizoen. De beloning voor het sterke debuutseizoen volgt wellicht in de zomer, als Frankrijk met of zonder vijftienvoudig international Payet in eigen land een gooi naar de Europese titel doet. (Bas van den Hoven)

Data via Opta Sports

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.