West Ham geeft titeldroom Tottenham flinke knauw

De titeldroom van Tottenham Hotspur heeft woensdagavond een forse tik gekregen. De nummer twee van Engeland liet de gedeelde koppositie liggen omdat er met 1-0 werd verloren op bezoek bij stadgenoot West Ham United.

Smaakmaker Dimitri Payet stond aan de basis van het enige doelpunt van de wedstrijd, dat al in de zevende minuut viel. Een hoekschop van de technisch begaafde Fransman werd bij de eerste paal achter doelman Hugo Lloris gekopt door Michail Antonio (foto), die zijn vijfde doelpunt van het seizoen maakte in de Premier League.

Het doelpunt was een terechte afspiegeling van de verhoudingen op het veld. West Ham was verrassend genoeg heer en meester tegen Tottenham, dat bij winst gelijk kon komen met Leicester City. Onder aanvoering van de ijzersterke Payet stichtte de thuisploeg met name uit standaardsituaties en counters veel gevaar voor het doel van Lloris.

Pas in de 61ste minuut kreeg Tottenham zijn eerste serieuze kans van de wedstrijd. Een schot van Toby Alderweireld werd uit het doel geslagen door West Ham-goalie Adrián en de rebound was niet besteed aan Harry Kane. Het was het startschot van een sterke fase van The Spurs, dat via Christian Eriksen en opnieuw Kane mogelijkheden kreeg. Gescoord werd er echter niet meer, waardoor er na het laatste fluitsignaal een feestje losbarstte op de tribunes van Upton Park.

Door de nederlaag profiteert Tottenham niet van het puntenverlies van Leicester City tegen West Bromwich Albion (2-2) van dinsdag. De Londenaren blijven tweede met drie punten minder dan koploper Leicester. Arsenal staat met 51 punten, drie minder dan Tottenham, derde. West Ham stijgt in ieder geval voor even naar de vijfde plaats met 46 punten, twee meer dan Manchester United, dat om 21.00 uur aftrapte tegen Watford.