Wereldreiziger Adu: 'Als dit mislukt, komt er wel wat anders'

Reacties

Het WK dat nu zijn apotheose nadert had zijn toernooi moeten worden, maar in de zoveelste zoektocht naar een nieuwe club is hij uitgekomen bij AZ: Freddy Adu. De nog altijd pas 25-jarige voetbalzwerver denkt dat hij nog steeds wat van zijn loopbaan kan maken. Is dat niet in Alkmaar, dan maar ergens anders.

Wereldreiziger Adu: 'Als dit mislukt, komt er wel wat anders'

Adu's voetbalcarrière heeft nog het meeste weg van een tragikomedie. Zelden werd een speler zó opgehemeld als hij, maar na omzwervingen door Portugal, Frankrijk, Griekenland, Turkije en Brazilië heeft Adu nog niet eens een tiende van zijn enorme belofte ingelost. Hij weet het zelf maar al te goed.

Een band met Earnest Stewart, de twee werden samen in 2004 (Adu was zestien!) kampioen met DC United, bracht Adu in Noord-Holland. 'Ik geloof nog steeds dat ik kan slagen als voetballer. Ik ben tenslotte nog maar 25 jaar. Earnest Stewart weet dat ik het kan', klinkt het strijdvaardig. 'En als dit avontuur mislukt, komt er wel wat anders.'

'Ik was een kind'
Zo is het, want naast periodes bij DC United, Real Salt Lake, Benfica, AS Monaco, Belenenses, Aris Saloniki, Rizespor, Philadelphia Union en Bahia werkte Adu ook nog een ontelbaar aantal proefperiodes af. Dat hij nergens slaagde, wijt Adu voor een groot deel aan zichzelf. Het wonderkind van weleer, dat in de puberteit al steenrijk werd door een miljoenendeal met Nike, is door schade en schande wijs geworden.

'Ik was een kind en wist niet te handelen naar de wetten van de topsport. De verwachtingen waren immens en die heb ik niet waargemaakt', toont Adu zich realistisch. Hij krijgt een week om zich te laten zien bij AZ, dat eerder al de loopbaan van een ander verguisd Amerikaans supertalent, Jozy Altidore, reanimeerde. Woensdag wacht zijn eerste testcase, in het oefenduel met hoofdklasser AFC '34.  

Volg het WK in Brazilië met VI Premium. Nu de eerste twee maanden met 50% korting.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.