Altidore zet bij AZ eindelijk volgende stap in loopbaan

Jozy Altidore was zondag de grote man tijdens de topper tussen Ajax en AZ. Mede dankzij twee treffers van de 22-jarige spits, namen de Alkmaarders een punt mee uit de hoofdstad.

Altidore zet bij AZ eindelijk volgende stap in loopbaan

Hij is een typisch product van de Amerikaanse sportwereld. Sterk, onbevangen en gezegend met een uitstekende mentaliteit. In het voetbal breekt hij al door in 2006. Hij speelt zijn eerste wedstrijd in de Major League Soccer op zestienjarige leeftijd en zijn eerste interland op 17 november 2007, elf dagen na zijn achttiende verjaardag. Altidore wordt meteen in één adem genoemd met het wonderkind Freddy Adu en is een sensatie door zijn kracht, snelheid en scorend vermogen.

Hij is al snel de jongste doelpuntenmaker in de MLS en trekt direct de aandacht van de buitenlandse scouts. Het is uiteindelijk de Spaanse subtopper Villarreal die 7,4 miljoen euro voor hem neertelt in juni 2008. Daarmee wordt Altidore op zijn achttiende meteen de duurste speler in het Amerikaanse voetbal. Hij breekt het record van Clint Dempsey, die ooit voor vier miljoen euro door de Engelse club Fulham was aangetrokken.

De transfer van Altidore moet het begin worden van een glanzende carrière, maar de overgang van de MLS naar de Primera División blijkt een te grote stap voor een achttienjarig talent. Na twee basisplaatsen en vier invalbeurtjes wordt de spits voor de tweede helft van zijn eerste seizoen uitgeleend aan Xerez, de koploper van de Segunda División. Altidore moet daar vooral spelritme opdoen.

Het uitstapje zorgt er niet voor dat Villarreal hem terugneemt. Door de aanwezigheid van de Braziliaan Nilmar en de Italiaan Giuseppe Rossi is er geen enkel uitzicht op een basisplaats bij El Submarino Amarillo en wordt de Amerikaan in zijn tweede jaar verhuurd aan Hull City, dat debuteert in de Premier League. Altidore komt in de Engelse havenstad eindelijk regelmatig aan spelen toe, maar maakt slechts één competitietreffer en degradeert met de ploeg.

Daarna volgt bij Villarreal opnieuw een half seizoen zonder kans op een basisplaats en een verhuurperiode aan Bursaspor in Turkije. Landgenoot Earnest Stewart, technisch directeur van AZ, lijkt Jozy Altidore in de zomer van 2011 eindelijk te verlossen van diens ongelukkige eerste jaren in het betaald voetbal. Zo voelt dat tenminste wel bij de spits. 'Ik ben heel blij dat het nu allemaal rond is', stelt Altidore na het zetten van zijn handtekening onder een vierjarig contract in Alkmaar. 'Ik hoop hier op een eerlijke kans en wil bij AZ de volgende stap maken in mijn carrière.'

En die stap lijkt Altidore ook daadwerkelijk gemaakt te hebben. In zijn eerste jaar in Nederland kwam de 49-voudig international tot twintig treffers voor AZ, om zijn tweede seizoen meteen te beginnen met twee goals in De Arena. (Taco van den Velde) <br /><br /> Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's