Wankel PSV dient in Zagreb ware gezicht te tonen

Voetbal International volgt de verrichtingen van de Nederlandse clubs in Europa op de voet. PSV speelt donderdag om 21.05 uur het uitduel met Dinamo Zagreb in de Europa League.

Wankel PSV dient in Zagreb ware gezicht te tonen

Dinamo Zagreb

Klassering: 4de
Vorm
W-G-L-W-L

Net als PSV belandde Dinamo Zagreb in de Europa League omdat het de kwalificatiereeks van de Champions League niet overleefde. De kampioen van Kroatië doorstond de eerste, tweede én derde voorronde, maar ging in de play-off ten onder tegen Austria Wien.

Het betekende een flinke domper voor Dinamo, dat een klein beetje gewend was geraakt aan deelname aan de Champions League. De afgelopen twee seizoenen waren de Kroaten telkens present in de groepsfase van 's werelds grootste clubtoernooi, waarin zij overigens steeds kansloos laatste werden met respectievelijk één punt en nul punten.

Dit seizoen rekende Dinamo een niveau lager op wat Europese successen, maar de Modri bungelen na twee speeldagen ook in de groepsfase van de Europa League troosteloos onderaan. De laatste zege van Dinamo in een Europees hoofdtoernooi dateert daardoor al van drie jaar geleden. Op 4 november 2010 werd Club Brugge met 2-0 verslagen. Voor Dinamo is het treffen met PSV al een alles-of-niets-wedstrijd, want bij een nederlaag kan de thuisclub plaatsing voor de volgende ronde in feite vergeten, terwijl het met een punt weinig op zou schieten.

Uitgelicht
Bij Dinamo Zagreb is het dit seizoen bijzonder onrustig. Na de mislukte kwalificatie voor de Champions League werd trainer Krunoslav Jurcic ontslagen en deze week slachtofferde de club diens opvolger Branko Ivankovic. Hij moest zijn koffers pakken vanwege de 1-0 nederlaag bij Split van zaterdag, waardoor Dinamo op de ranglijst naar de tweede plaats zakte. Zoran Mamic, tevens technisch directeur bij de club, heeft zichzelf tot interim-trainer van Dinamo benoemd. Hij kan tegen PSV niet beschikken over Alen Halilovic. Het pas zeventienjarige wonderkind, dat met een transfer naar een Europese topclub in verband wordt gebracht, is met zijn land Kroatië namelijk actief op het WK onder 17.

PSV

Klassering 3de
Vorm
W-L-W-W-L

PSV staat dit seizoen symbool voor de Eredivisie, waarin iedereen van iedereen lijkt te kunnen winnen. De Brabanders wisselen grootse prestaties (4-0 zege op Ajax) af met pijnlijke missers, zoals de 1-0 nederlaag bij FC Groningen van zondag. Ook in de Europa League liet PSV zijn twee gezichten al zien. Het startte in eigen huis met een wanprestatie tegen Ludogorets (0-2), maar herpakte zich begin deze maand met een volwassen overwinning op bezoek bij Chornomorets Odessa (0-2).

Uit tegen Dinamo Zagreb moet PSV laten zien uit welk hout het nou echt gesneden is. Het elftal van trainer Phillip Cocu is favoriet voor de overwinning, want Dinamo verloor zijn eerste twee groepsduels. Bovendien moeten de Kroaten het zonder de steun van hun supporters doen, want het Maksimir Stadion blijft gesloten als straf voor racistische leuzen van de aanhang.

Bij een overwinning kan PSV goede zaken doen met het oog op overwintering in het toernooi, terwijl een nederlaag de Europese perspectieven van Cocu en consorten flink zou vertroebelen.

Uitgelicht
Cocu heeft Luciano Narsingh meegenomen naar Zagreb. De rappe rechtsbuiten is volledig hersteld van de zware knieblessure die hij eind vorig jaar opliep. Narsingh deed de afgelopen weken ritme op in het beloftenelftal van PSV. De laatste wedstrijd die de 23-jarige dribbelaar in de hoofdmacht speelde dateert van 22 december 2012. 'Hij is fit, maar of hij meespeelt laat ik nog even in het midden', aldus Cocu.

Onderlinge historie

Het wordt de eerste keer dat PSV en Dinamo elkaar treffen. PSV speelde in het verleden één keer tegen een Kroatische tegenstander. In 1976 namen de Brabanders het in de kwartfinale van de Europa Cup I op tegen Hajduk Split. PSV verloor uit met 2-0 en won thuis met dezelfde cijfers, waarna het in verlenging de beslissende derde treffer liet noteren en zich voor de halve finales plaatste. Daarin was Saint-Étienne over twee duels met 1-0 te sterk.

Dinamo speelde in het verleden tien keer tegen een Nederlandse club, waarvan liefst acht keer tegen Ajax. De Amsterdammers waren in 2011 in de groepsfase van de Champions League voor het laatst tegenstander van Dinamo, dat met 4-0 en 2-0 verloor. De andere Nederlandse tegenstanders van Dinamo waren NEC (UEFA Cup groepsfase, 2008) en SC Heerenveen (UEFA Cup groepsfase, 2004). Dinamo won met 3-2 van NEC, terwijl het 2-2 speelde tegen de Friezen. (Reon Boeringa)

Laatste vijf duels tussen Nederlandse en Kroatische clubs
Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
02-11-2011 Ajax-Dinamo Zagreb 4-0 Champions League
18-10-2011 Dinamo Zagreb-Ajax 0-2 Champions League
05-11-2009 Dinamo Zagreb-Ajax 0-2 Europa League
22-10-2009 Ajax-Dinamo Zagreb 2-1 Europa League
23-10-2008 Dinamo Zagreb-NEC 3-2 UEFA Cup

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen