Wales naar kwartfinale na gelukkige zege op Noord-Ieren

Wales heeft zich bij de eerste EK-deelname ooit geplaatst voor de kwartfinale. De Welshmen wonnen dankzij een eigen doelpunt van de Noord-Ierse verdediger Gareth McAuley: 1-0.

De confrontatie tussen Wales en Noord-Ierland was er een met weinig kansen, maar de paar mogelijkheden die deze wedstrijd telde waren allemaal voor de Welshmen. Bij de eerste en beste mogelijkheid in de negentiende minuut dachten zij via Aaron Ramsey op voorsprong te komen, maar had de selectie van bondscoach Chris Coleman de pech dat de middenvelder zich in buitenspelpositie bevond toen hij door Sam Vokes werd gevonden met een kopbal.

Na rust probeerde Vokes het zelf met zijn hoofd, maar faalde hopeloos. Zijn poging ging ver naast het doel van keeper Michael McGovern, die in de 58ste minuut wel reddend op moest treden. Dat deed de sluitpost bij een vrije trap van Gareth Bale, die de bal van ruim twintig meter in de rechterhoek mikte. De doelman van Hamilton Academcial had een antwoord op de plots snel dalende bal en voorkwam zo een tegentreffer - en de vierde goal van de sterspeler van Real Madrid op dit EK - maar kon de 1-0 van Wales een kwartier voor tijd niet meer voorkomen.

Bale probeerde het in de 75ste minuut niet zelf, maar gaf de bal vanaf de linkerkant voor op invaller Hal Robson-Kanu. De Noord-Ierse verdediger Gareth McAuley voorkwam al glijdend dat de aanvaller van Reading de bal binnen kon tikken, maar deed dat onverhoopt zelf. Daarmee bezegelde hij het lot van zijn eigen ploeg, want zijn eigen doelpunt bleek de enige goal van de wedstrijd. De Noord-Ieren kunnen daardoor naar huis en Wales maakt zich op voor de kwartfinale. Daarin wacht de winnaar van het duel tussen Hongarije en België. Het is voor het eerst sinds het EK van 1996 (Kroatië) dat een debutant zich voor de kwartfinale plaatst.

Lees op VI.nl de analyse van dit duel en meer over de Man van de Wedstrijd, met daarbij de cijfers voor de spelers.