Wales al sinds 1980 ongeslagen tegen Noord-Ierland

Wales en Noord-Ierland staan zaterdag in de achtste finale van het EK tegenover elkaar (aftrap 18.00 uur). Opta komt met opvallende feitjes over het duel in Parijs.

● Noord-Ierland wacht al acht interlands op een overwinning tegen Wales (G4, V4).

● De laatste Noord-Ierse zege op Wales dateert van mei 1980 (1-0 in Cardiff, doelpunt Noel Brotherston).

● Wales verloor pas twee van zijn acht wedstrijden op eindronden, beide met een marge van slechts één goal: tegen Brazilië in 1958 (0-1) en tegen Engeland tijdens dit EK (1-2).

● Noord-Ierland kreeg sinds november 2014 in zestien interlands nooit meer dan één doelpunt om de oren.

Gareth Bale, Wales' topscorer aller tijden op eindronden.

● Wales laat zich dit EK niet snel verrassen. De drie tegendoelpunten vielen pas in de laatste 34 minuten van de wedstrijden, en werden bovendien gemaakt door drie invallers bij de tegenstanders.

● Wales maakte samen met Hongarije de meeste doelpunten in de groepsfase van dit EK (zes). Vier van de zes Welshe treffers kwamen tot stand in de eerste helft van de wedstrijden.

● Gareth Bale scoorde in elk van de drie groepswedstrijden van dit EK. Hij is de eerste speler die daarin slaagde sinds de Tsjechische aanvaller Milan Baros en Oranje-spits Ruud van Nistelrooy op het EK 2004.

● Bale is nu ook topscorer aller tijden van Wales op grote toernooien met drie goals. Hij laat Ivor Allchurch (twee goals op WK 1958) achter zich.