Waarom Pep Guardiola naar Engeland vertrekt

Reacties

De 24ste speelronde in de Premier League begint dinsdag om 20.45 uur. VI-redacteur Süleyman Öztürk blikt vooruit.

Waarom Pep Guardiola naar Engeland vertrekt

Hij wilde naar Engeland, zijn horizon verbreden, maar vooral: zichzelf blijven uitdagen. Voor de trainer Pep Guardiola is het resultaat bijzaak, een gevolg van. Hij wil altijd winnen, natuurlijk, wie niet, maar de echte lol van het vak zit voor hem in iets anders. Het opdoen van een idee, het zien van een mogelijk oplossing, de grenzen oprekken van zijn spelers, dáárin schuilt voor hem de essentie van het vak.

In die zin is de Premier League voor hem braakliggend terrein, een speeltuin waar hij op nieuwe problemen zal stuiten. Bij Manchester City krijgt de Catalaan de vrijheid te werken zoals hij wil, gesteund door mensen die begrijpen hoe complex de coach in elkaar steekt. Pep Guardiola kan na een 7-1 zege balend een verslaggever te woord staan. Hij is een kunstenaar die het extreme vergt van zijn spelers. Voor sommigen zal het voelen alsof ze opnieuw moeten leren lopen, zoals Carles Puyol dat ooit eens verwoordde.

Pep Guardiola weet sinds het begin van dit seizoen dat Manchester City zijn volgende bestemming is. Hij is, daar kun je blind van uitgaan, een trouw kijker van de wedstrijden. De Premier League is het beloofde land, voor trainer en speler, maar Guardiola zal regelmatig met afgrijzen toekijken, zich verwonderen of verbazen. De vraag is: kan hij, de voetbalpoëet, de pauzeknop indrukken? Kan hij het voetbal een wezenlijk andere richting geven, heeft hij een antwoord op de lange ballen, de spierkracht, de bizarre opeenvolging van wedstrijden. Pep Guardiola is een liefhebber van schaken, maar in Engeland mag hij een andere discipline gaan uitoefenen: die van het snelschaken.

Dat zal de komende twee dagen wel weer blijken. Met acht duels op dinsdagavond komt de gewone man schermen tekort om alle gebeurtenissen fatsoenlijk te volgen. Neem alleen de titelstrijd met vier wedstrijden die allemaal invloed hebben op de titelrace. Leicester City-Liverpool en Arsenal-Southampton zijn bij voorbaat de twee interessantste confrontaties, maar misschien speelt de geheimfavoriet voor het kampioenschap vanavond wel op Carrow Road.

Een gratis tip voor de nachtbrakers: BBC 1 heeft vanavond om 23.45 uur een extra  uitzending van Match of The Day. Pep Guardiola kijkt mee.

Programma
West Ham United 02-02
20:45
Aston Villa
Leicester City 02-02
20:45
Liverpool
Sunderland 02-02
20:45
Manchester City
Arsenal 02-02
20:45
Southampton
Norwich City 02-02
20:45
Tottenham Hotspur
Crystal Palace 02-02
21:00
AFC Bournemouth
Manchester United 02-02
21:00
Stoke City
West Bromwich Albion 02-02
21:00
Swansea City
Watford 03-02
20:45
Chelsea
Everton 03-02
20:45
Newcastle United
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.